evo detalja

Razvojna agencija Sjever DAN i Grad Varaždin u projektu o urbanim toplinskim otocima

Objavljeno: 18.01.2024. 10:59

Zadnja izmjena: 18.01.2024. 10:59

Razvojna agencija Sjever DAN u suradnji s Gradom Varaždinom od 1. 1. 2024. uključena je u projekt BeReady (UrBan hEat islands REsilience, prepAreDness and mitigation strategY) u sklopu Interreg Danube programa. Tematika projekta su pojave urbanih toplinskih otoka.

Kroz 30 mjeseci koliko će projekt trajati u Gradu Varaždinu mapirat će se toplinski otoci, izradit će se akcijski plan upravljanja toplinskim otocima te testiranje mjera za ublažavanje njihovog efekta kroz pilot projekt u samom gradu. U projektno partnerstvo uključene su i znanstvene organizacije koje će svoja znanja prenijeti na ostale projektne partnere, a nadgledat će i razvoj zajedničke strategije za poboljšanje klimatskih promjena u gradovima partnerima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,408,382.62€ od čega budžet Razvojne agencije Sjever iznosi 146,062.42€. Partnerstvo uz hrvatske obuhvaća i gradove i institucije iz Bugarske, Češke, Rumunjske, Moldavije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Austrije te Slovačke.

Što je urbani toplinski otok?

Toplinski otok je gradsko područje koje je znatno toplije od okolnih ruralnih područja, a uglavnom je uzrokovano ljudskim djelovanjem. Toplinski otok je pojava prisutna i ljeti i zimi. Glavni uzroci su veća gustoća kuća i zgrada, oslobađanje topline trošenjem fosilnih goriva, promet te smanjenje prirodne ventilacije. Toplinski otoci imaju utjecaj i na povećanje potrošnje energije, a samim time doprinose efektu stakleničkih plinova te globalnom zatopljenju. Iako se toplinski otoci mogu javljati na bilo kojem području, vjerojatniji su u gradu jer su njegove površine sklone zadržavati velike količine topline.

Komentari