konferrencija u varaždinu

''Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce'' - evo glavnih poruka s konferencije

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.10.2020. 12:10

Zadnja izmjena: 19.10.2020. 12:53

Foto: Luka Šalamun

Danas se u Park Boutique Hotelu u Varaždinu održalo predstavljanje projekta ''Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce'' kojem je svrha promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena i muškaraca u obitelji i na poslu.

Prema riječima državne tajnice Majde Burić iz Ministarstva rada, Vlada je donijela konkretne mjere kako bi se paradigma ''ili posao ili obitelj'' promijenila u ''i posao i obitelj''. - Podigli smo rodiljnu naknadu za drugih šest mjeseci s 2600 kn na 5600 kn, a u ovom mandatu ćemo nastojati tih drugih šest mjeseci podignuti na puni iznos plaće - najavila je Burić. Kako je dodala, puno je financijskih sredstava izdvojeno za financiranje druge smjene u vrtićima, a uveden je i dodani staž od 6 mjeseci po svakom djetetu. Za kraj je navela i projekt ''Zaželi'' koji zapošljava žene iznad 50 godina starosti. - U narednih dvie godine očekujemo implementaciju europske direktive koja će donijeti i neke novine, a to je i omogućavanje očinskog dopusta u najmanjem trajanju od 10 dana - rekla je Burić.

''Nema dovoljno žena u politici''

Sudionike je uvodno pozdravila i saborska zastupnica te posebna savjetnica župana Natalija Martinčević. - Mi smo jedina županija u kojoj 96 posto djece ide u jednosmijensku nastavu, bili smo prva županija koja je omogućila besplatan, a sada sufinancirani prijevoz i prva županija koja je krenula s produženim boravkom u školi i Centrom izvrsnosti...To je cijeli niz projekata koje provodimo, ali ima još puno prostora - rekla je između ostalog Martinčević u izjavi za medije i zaključila kako nema dovoljno žena u politici ni u gospodarstvu. 

Komentari