u hotelu varaždin

Reformisti edukativnim predavanjem obilježili „Dan crvenih haljina“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.02.2020. 08:34

Zadnja izmjena: 07.02.2020. 08:39

Županijska organizacija Reformista Varaždinske županije organizirala je jučer u  edukativno predavanje povodom obilježavanja „Dana crvenih haljina“.

- Predavanje povodom „Dana crvenih haljina“ koji se obilježava prvi petak u veljači, organizirali smo s ciljem upozorenja na specifičnost moždanog udara kod žena i rizične čimbenike moždanog udara kod žena, kao i na pogubnost zanemarivanja simptoma moždanog udara – naglasila je predsjednica Županijske organizacije Reformista Natalija Martinčević.

Moždani udar je prvi uzrok invalidnosti i drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i svijetu. Znatno češći je u žena, osobito u dobi iznad 75 godina, a svake godine uzrokuje smrt oko 8 500 ljudi u Hrvatskoj.

Predavačica dr. Ruža Kostanjevec, voditeljica odjela neurologije OB Varaždin, pojasnila je kako smrtnost je 1,5 puta veća u žena nego u muškaraca, poremećaj gutanja je 15% češća u žena u odnosu na 9% kod muškarca, nepokretnost je prisutna kod 32% žena u odnosu na 18% kod muškaraca dok se 30% žena ne može se brinuti o sebi u odnosu na 18% muškaraca.

Kako je istaknula dr. Kostanjevec, najvažnija je primarna prevencija tj. borba protiv rizičnih čimbnika, od kojih su najistaknutiji povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, fibrilacija atrija, pušenje, suženje karotidnih arterija i šećerna bolest. Znanstveno je dokazano da bi se većina onesposobljenja i prijevremenih smrti nastalih kao posljedica moždanog udara, mogle spriječiti malim ali značajnim promjenama životnog stila, kao što su prestanak pušenja, zdravija prehrana, povećanje tjelesne aktivnosti i izbjegavanje stresa. - Prepoznavanje simptoma moždanog udara, brzo reagiranje, transport u bolnicu i liječnje u jedincama za moždani udar znatno poboljšava ishod i smanjuje invalidnost i smrtnost od moždanog udara, kao I sekundarna prevencija – naglasila je dr. Kostanjevec.

 

 

Komentari