veliki projekt

'Varaždinski Pentagon' dijelom i u Knegincu, Kaniški: To je prvo što nas investitori pitaju

Osim u Gradu Varaždinu, novi regionalni centar prostirat će se na šest hektara zemljišta Općine Kneginec, a kako ističe načelnik Goran Kaniški, Općina je već osigurala zemljište za potrebu izgradnje...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 16.12.2021. 08:47

Zadnja izmjena: 16.12.2021. 09:01

Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj koja će dobiti Regionalni centar za civilnu zaštitu i spašavanje, jedan od pet takvih centara u državi u kojem će na jednom mjestu djelovati sve žurne službe.

Župan Anđelko Stričak ovaj je projekt nazvao "varaždinskim Pentagonom'', a osim policijskih postaja i službi koje sada djeluju u gradu Varaždinu na lokaciji bi bila smještena i civilna zaštita, županijski vatrogasci, Crveni križ, HGSS, a jedan dio bio bi namijenjen i za Hitnu medicinsku pomoć.

Novi regionalni centar biti će smješteni dijelom u Gradu Varaždinu, a dijelom u Općini Kneginec, a prostirao bi se na dvije obale rijeke Plitvice. Upravo je blizina autoceste još jedan od važnih aspekata za odabir lokacije. Podsjetimo, amandman gradskog HDZ-a za podršku proračunu bio je upravo vezan uz taj projekt. Konkretno, od SDP-ove vlasti tražilo se da Grad Varaždin osigura sredstva za otkup nekretnina od privatnih vlasnika zemljišta na kojima bi se centar gradio, a država bi s druge strane Gradu Varaždinu dala isti broj kvadrata negdje drugdje (možda i zgrdadu PU varaždinske).

- Kada tijekom iduće godine definiramo idejno rješenje, što je izvedivo do sredine godine, tada će vam biti jasno zbog čega sam naglasio riječ 'pentagon'. Ovim projektom sigurnost građana dižemo na jednu zaista zavidnu razinu. Svi su zainteresirani da se priđe toj izgradnji - rekao je Stričak.

'Prvo sigurnost, onda radna snaga'

Osim u Gradu Varaždinu, novi regionalni centar prostirat će se na šest hektara zemljišta Općine Kneginec, a kako ističe načelnik Goran Kaniški, Općina je već osigurala zemljište za potrebu izgradnje.

- Nije to samo značaj za Općinu Kneginec nego i za okolne županije. Zoni Kneginec i Zoni Brezje to donosi također povjerenje investitora i ulagača zbog povećanja sigurnosti. Prvo pitanje investitora je općenita sigurnost, a tek onda radna snaga - rekao je Kaniški.

Komentari