o zabrani rada nedjeljom

Jedna trgovina u našoj županiji radi cijeli dan i noć, razgovarali smo s direktorom

Što se pak tiče zabrane rada nedjeljom, Šatvar smatra kako za ovu odluku nije pravo vrijeme jer, kako kaže, ona neće povećati gospodarski rast i razvoj...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.10.2022. 09:25

Zadnja izmjena: 24.10.2022. 09:29

Ovih se dana ponovno pokrenulo pitanje zabrana rada nedjeljom i to nakon što je premijer Andrej Plenković ponovno najavio reguliranje rada nedjeljom izmjenama Zakona o trgovini, prema kojima bi trgovci, uz iznimke, mogli raditi samo 16 nedjelja u godini po svom odabiru.

U Varaždinskoj županiji - nešto sasvim suprotno. Svoja je vrata nedavno otvorila prehrambena trgovina Robin koja doslovno radi cijeli dan i noć i koliko nam je poznato, jedina je trgovina prehrambenom robom u našoj županiji koja radi od 0-24. U kontakt smo stupili sa direktorom trgovine Robinom Šatvarom koji nam je rekao kako od 52 poslovnice njih četiri imaju radno vrijeme 0-24 sata - u Križevcima, Koprivnici, Đelekovcu i spoemenutom Sigecu Ludbreškom. Kako funkcionira noćni rad, pitali smo ga.

- U noćnoj smjeni jedan zaposlenik prodaje željene proizvode putem prozora trgovine. Zaposlenici se rotiraju, posebna pažnja posvećuje se broju dana koje svaki radnik u konačnici provede radeći u noćnoj smjeni, a naknada za noćni rad je viša od zakonski propisane naknade. Bitno je naglasiti da zaposlenici Robin trgovina samostalno odabiru žele li raditi noćne smjene u našim 0-24 marketima ili ne - rekao je Šatvar i dodao kako zaposlenici preferiraju noćni rad, prvenstveno radi veće zarade.

'Nije pravo vrijeme za ovakvu odluku'

Kako kaže, po uzoru na velike europske gradove i oni su željeli isprobati ima li potražnje za marketom koji radi non-stop i ispostavilo se da ima. 

- Ispostavilo se da je "dežurni" Robin market 0-24 omiljena i prihvaćena inovacija ponajviše među radnicima koji rade u drugoj ili trećoj smjeni (proizvodni pogoni, bolnica, policija, vatrogasna postrojba...), studentima, mladim roditeljima, putnicima i drugo - kaže Šatvar.

Što se pak tiče zabrane rada nedjeljom, Šatvar smatra kako za ovu odluku nije pravo vrijeme jer, kako kaže, ona neće povećati gospodarski rast i razvoj. Nedjelja je u njegovim trgovinama drugi radni dan po visini prometa u tjednu te čini više od 15% ukupnog tjednog prometa.

- Naše interne analize pokazale su kako bismo ukidanjem radne nedjelje zbog smanjenog broja radnih sati po djelatniku imali višak od 15% radne snage (trenutno imamo više od 350 zaposlenika). Rad nedjeljom je izuzetno bitan za trgovine malog formata, a pogotovo za nas koji imamo vlastitu proizvodnju pekarskih proizvoda - ustvrdio je direktor Robin marketa.

 

Komentari