Nakon što radnici završe sezonu na Jadranu, mnogi od njih odlaze u Austriju na skijališta, a kako je za Glas Istre rekla Aleksandra Berteld, direktorica agencije Euro-careera, kuhari zarađuju između 1.500 i 1.900 eura neto, konobari mogu dobiti od 1.400 do 1.800 eura, a sobarice, maserke, kozmetičarke, recepcionari i domari oko 1.500 eura na mjesec .
Berteld ističe kako su uvjeti koji se nude sezonskim radnicima puno bolji od onih na domaćem tržištu. Uz to osiguravaju i božićnicu, naknadu za godišnji odmor, smještaj u jednokrevetnoj sobi i obrok, piše Glas Istre.
- Plaće ovise o satnici, kvalifikacijama i poziciji. Nisu jednake plaće u objektima koji rade tijekom ljetne i zimske sezone i onima koji rade tijekom cijele godine jer je u ovim drugim satnica niža. U njime je satnica i 45 sati tjedno, dok se do ove godine na skijalištima radilo i 54 sata tjedno. Od ove zime i to se promijenilo i satnica je 48 sati, objašnjavaju iz tvrtke Euro-career.
Osim njih, na hrvatskom tržištu postoje još dvije kompanije koje po završetku ljetne sezone, svoje radnike šalju na rad u druge europske zemlje. Tako primjerice, zaposlenici Arena Hospitality Groupa odlaze u hotele u Kölnu, Berlinu i Nürnbergu.
Komentari