malo gorke ironije

Saznajte jeste li idealni tražitelj posla u našem kraju

Objavljeno: 08.01.2017. 15:48

Zadnja izmjena: 08.01.2017. 15:49

Foto: Arhiva

Nalaženje posla u našoj županiji je načelno sve lakše. Ovdje smo odlučili vidjeti prema određenim kriterijima kome je najlakše naći posao kod nas - i došli do malo proturječnih rezultata, koje smo morali i pomalo gorko-ironično prokomentirati.

Uglavnom, uzeli smo u obzir sljedeće parametre: dob, spol, mjesto prebivanja, završenu školu i vrstu posla. Evo zaključaka do kojih smo došli prateći statistike zapošljavanja.

1. Teško starima

Najlakše nalaze posao oni u dobi između 30 i 45 godina. Znatno je teže onima mlađim od 30, a starijima od 45 gotovo pa nemoguće.

2. Prvo, pa ...

Trenutačno je nešto više nezaposlenih žena nego muškaraca. Brojke se stalno mijenjaju - prošle je godine bilo drugačije. Ali u ovom trenutku biti muško znači imati blagu prednost.

3. Domovine sin

Najmanji postotak nezaposlenih je u Novom Marofu, ali tu su negdje i Ivanec (bez okolice) i Varaždin. Blagu prednost ipak dajemo Varaždincima, jer imaju nešto bolju perspektivu i bolju prometnu povezanost.

4. Učiti, učiti i samo učiti

Oni bez škole u čak 70% slučajeva dugo ne nalaze posao. Kako raste školovanost, tako pada i postotak dugotrajno  nezaposlenih. Tako od onih s fakultetom koji završe na HZZ-u njih 21,3% dugo čeka na posao.

5. Rad oslobađa

Praktički svako treće ponuđeno radno mjesto u našoj županiji je iz prerađivačke industrije. Tamo se možete zaposliti triput lakše nego u obrazovanju, a čak 62 puta lakše nego u opskrbi električnom energijom i plinom. 

Konačni zaključak

Na kraju dolazimo do dosta čudnog rezultata - dobro je da ste visoko školovani, ali dobro je i da hoćete raditi u prerađivačkoj industriji, gdje se najviše zapošljavaju oni koji baš i nemaju neke škole. Spoj jednog i drugog je praktički nemoguć. Za sad se čini kako su u blagoj prednosti oni s visokom školom, ali samo pod uvjetom da se radi o traženim zanimanjima, što se obično odnosi na tehničke i informatičke poslove. Ali ljudi sa srednjom školom, spremni raditi puno za male novce u prerađivačkoj industriji možda su u ovom trenutku ipak najtraženija roba na tržištu rada. 

Komentari