komercijalne mogućnosti

Oni nisu 'zločesti dečki'! U Pahinskom razvili proizvod konkurentan trgovačkim centrima - pročitajte

Objavljeno: 06.10.2016. 09:19

Zadnja izmjena: 06.10.2016. 10:11

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Mnoge kada čuju riječ Odgojni dom Ivanec Pahinsko to prvo asocira na problematične mladiće koji su tamo smješteni, na vijesti o bijegu iz Doma i slične negativnosti.

No, budu li se proveli planovi koje ima ravnatelj Saša Bezuh, uskoro bi se to moglo značajno promijeniti.  Pahinsko ima vrlo solidne mogućnosti izrade kvalitetnih proizvoda - namještaja, prehrane i još mnogo čega drugog. Kao prvo, Pahinsko ima velike radionice, u kojima se mogu izrađivati drveni i metalni proizvodi, a tu je i jedna prilično velika tiskara. Ovdje mladići iz Doma u sklopu svog školovanja i uče ove zanate.

- Neki se odmah uklope, a nekima treba malo više vremena. Kao i kod svih mladih. - objašnjava pomalo šaljivo jedan od majstora, asistenata u nastavi.

Strojevi iz vremena bratstva i jedinstva

Ipak, prvo što upada u oči jesu zastarjeli strojevi, čije podrijetlo otkrivaju nazivi karakteristični za bivšu državu.

- Tražimo od Ministarstva socijalne politike pomoć za CNC i ostale suvremene strojeve, pa ćemo vidjeti. - objašnjava ravnatelj Bezuh. Unatoč ovim problemima već su razvili novi proizvod - drveni krevet s podnicom za jednu osobu, koji bi imao vrlo povoljnu cijenu od nekih 900 kn. Otprilike onoliko koliko u dućanima koštaju kreveti od iverice.

Pahinsko je već razvilo i prehrambenu proizvodnju - za svoje su bučino ulje već dobili medalje. A nedavno smo pisali i o ukusnim pekmezima i džemovima koje proizvodi njihova učenička zadruga.

>> Izloženi proizvodi raznih učeničkih zadruga i udruga - ima i vrlo ugodnih iznenađenja

Imaju voćnjak, a ravnatelj Bezuh vidi potencijala i u zapuštenom bazenu koji ovoga trenutka predstavlja samo sigurnosni problem.

- Tu se mogu napraviti staklenici za uzgoj povrća, ima tu nekih novih tehnologija. - optimističan je Bezuh.

Premda vlada besparica, eventualna ulaganja od strane Ministarstva socijalne politike i mladih mogla bi dovesti do vrlo pozitivnih pomaka u ovom odgojnom domu. Danas je sve popularnije socijalno poduzetništvo, kao način da se ovi mladići pripreme za kvalitetan samostalni život. Ovdje u Pahinskom ono bi moglo imati i svoje komercijalno opravdanje. A i mi bi imali koristi od kvalitetnih kreveta, dobrih prehrambenih proizvoda i tko zna od čega sve još.

Komentari