temelj buduće suradnje

Spomen povelja prijateljskog susreta kao temelj buduće suradnje Varaždina i Schaffhausena

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.06.2019. 18:13

Zadnja izmjena: 24.06.2019. 18:15

U vijećnici švicarskog grada Schaffhausena, nakon sinoćnjeg koncerta u tamošnjoj crkvi,  potpisana je spomen povelja o prijateljskom susretu Varaždina i Schaffhausena, kao temelj buduće suradnje između dva, po mnogo čemu slična, grada.

U ime Grada Varaždina povelju je potpisao zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar, u ime Republike Hrvatske generalni konzul RH u Švicarskoj Slobodan Mikac, a kako će se suradnja temeljiti i na kulturi potpisnik je povelje i Raymond Rojnik, ravantelj Koncertnog ureda Varaždin. U ime Schaffhausena svoj su potpis na povelju stavili gradonačelnik Peter Neukomm, voditelj gradskog kazališta i pročelnik za kulturu Jens Lampater, te predstavnica Savjeta  Vlade Republike Hrvatske za Hrvate u Švicarskoj Ruža Studer Babić.

Prvi prijateljski susreti koji su u tijeku temelj su njegovanja kulturnih, sportskih i turističkih odnosa između dva grada, a kao poveznica djelovat će Hrvatska zajednica u Schaffhausenu. Kako su istaknuli potpisnici radit će se i na suradnji udruga i saveza. S obzirom da kultura najbolje i najbrže spaja već se dogovara suradnja između dviju glazbenih škola, pa je tako Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu obavio početne razgovore sa svojom kolegicom iz Schaffhausena Esther Herrmann, a s obzirom da pročelnik Lampater vodi poznati Bach festival, suradnja će se uspostaviti i s Varaždinskim baroknim večerima.

Komentari