najnoviji podaci

Evo koliko je ljudi doselilo, a koliko iselilo prošle godine iz Varaždinske županije

U Hrvatsku je iz inozemstva doselilo ukupno 35.912 osoba, a u inozemstvo ih je odselilo 40.424 osobe, odnosno iseljenika je za 4.512 osobe više nego doseljenika. Broj iseljenih iz Varaždinske županije već duži niz godina otprilike isti, no broj doseljenika se povećava...
Objavljeno: 01.08.2022. 09:42

Zadnja izmjena: 01.08.2022. 09:42

Foto: Arhiva

Prema novim podacima Državnog zavoda za statistiku za 2021. godinu, Varaždinska županija je među ostalim županijama na sredini ljestvice prema broju doseljenika i iseljenika.

U Hrvatsku je iz inozemstva doselilo ukupno 35.912 osoba, a u inozemstvo ih je odselilo 40.424 osobe, odnosno iseljenika je za 4.512 osobe više nego doseljenika. Broj iseljenih iz Varaždinske županije već duži niz godina otprilike isti, no broj doseljenika se povećava. Tako je u 2021. godini doselilo 2.073, a odselilo 2.231 ljudi, svrstavajući Varaždinsku županiju na deveto mjesto na razini Hrvatske prema broju doseljenih te na 11. mjesto prema broju iseljenih osoba. 

S obzirom na spolnu strukturu, u ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva veći je bio udio muškaraca (72,7%). U ukupnom broju odseljenih u inozemstvo također je bio veći udio muškaraca (63,5%).  Na razini Hrvatske, u 2021. godini najviše su se selile osobe u dobi od 20 do 39 godina, koje spadaju u radno aktivno stanovništvo. Od ukupnog broja doseljenih osoba, 22,4% osoba doselilo se iz Bosne i Hercegovine, a najviše osoba odselilo se iz Hrvatske u Njemačku (32,3%). Zanimljivo, tek 3,3% osoba iz Hrvatske je iselilo u Irsku. 

Stranci traže posao

U ukupnom broju migranata znatan je i udio stranaca koji traže posao u okviru godišnjih kvota dozvola za zapošljavanje. Varaždin je peti po redu grad prema zatraženom broju zahtjeva za boravak i rad stranih radnika u 2021. godini po uredima HZZ-a u Hrvatskoj, odnosno zatražio je ukupno 855 takvih dozvola. Tri najtraženija zanimanja za koje su izdana pozitivna mišljenja su zidar, radnik visokogradnje te tesar.

Podsjetimo, u Varaždinskoj je županiji trenutno više stranih radnika nego što imaju stanovnika općine Breznički Hum, Veliki Bukovec, Visoko ili Ljubešćica, odnosno broj stranih radnika u županiji otprilike je u korelaciji s brojem stanovnika općina Klenovnik ili Breznica. Prosječan broj stanovnika svih gradova i općina, uključujući i najveći Varaždin, iznosi 6.284, iz čega proizlazi da broj stranih radnika u županiji iznosi trećinu stanovnika jedne naše prosječne jedinice lokalne samouprave.

Komentari