OD 21 DO 23 SATA

Stari grad će sutra navečer biti osvijetljen zelenom bojom - evo zašto

Objavljeno: 29.07.2021. 14:07

Zadnja izmjena: 29.07.2021. 14:07

Foto: Arhiva

Grad Varaždin se i ove godine uz brojne druge hrvatske gradove priključuje obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize, vrlo rijetke urođene mane. Tim povodom će sutra varaždinski Stari grad od 21 do 23 sata biti osvijetljen zelenom bojom.

The Global Gastroschisis Foundation je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem gastroshize te njihove roditelje i liječnike, a u Hrvatskoj djeluje preko Margarete Lovković iz Varaždina, majke djevojčice rođene s gastroshizom. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Kod beba rođenih s gastroshizom, veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje (lime green nijansa). Upravo zato je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize. Kao i u svijetu i u hrvatskim će se gradovima, kao znak podrške, znamenitosti osvijetliti zelenom bojom.

Iako u Hrvatskoj postoji 5 centara koji spašavaju bebe rođene s gastroshizom, Klinika za dječje bolesti Zagreb u tome ima najviše uspjeha te je jedina hrvatska bolnica koja osigurava kućnu parenteralnu prehranu za djecu i tako im omogućava kućno liječenje.

Komentari