1,8 milijuna kuna

Foto - Županija dodijelila 209 stipendija: 'Prvi smo po izdvajanju za obrazovanje po stanovniku'

Prvi puta stipendiju automatizmom dobivaju učenici srednjih škola za posebna postignuća - za osvajanje prvog, drugog ili trećeg mjesta na međunarodnim natjecanjima u 2021. godini, a njih je četvero.
Objavljeno: 28.12.2021. 10:25

Zadnja izmjena: 28.12.2021. 12:45

Varaždinska županija u 2022. godinu za učeničke i studentske stipendije izdvaja 1,8 milijuna kuna, a s njima su danas potpisani i ugovori o stipendiranju.

Po natječaju za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku i akademsku godinu 2021./2022. Varaždinska županija ima 67 novih stipendista, od kojih je 57 studenata i 10 učenika. Uz to, Županija stipendira učenike prvih razreda Srednje škole "Arboretum Opeka" Marčan i Srednje škole Ludbreg za poljoprivredna zanimanja, a ove godine za učenike tih dviju škola dodjeljuje se 18 stipendija.

Prvi puta stipendiju automatizmom dobivaju učenici srednjih škola za posebna postignuća - za osvajanje prvog, drugog ili trećeg mjesta na međunarodnim natjecanjima u 2021. godini, a njih je četvero. Uz to, stipendija se dodjeljuje i najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola. Studenti će primati po 800 kuna mjesečno, dok će učenici dobiti po 400 kuna.

Obrazovanje je 53% proračuna

Zamjenica župana Silvija Zagorec rekla je kako mladi pridonose kvaliteti života u Varaždinskoj županiji. - Varaždinska županija prepoznaje vrijednost obrazovanja. Čak 53 % proračuna ulaže u obrazovanje te je prva županija po izdvajanju po stanovniku od 2.865 kuna. Svim našim stipendistima želim puno uspjeha u njihovom školovanju te da uspješno završe obrazovne programe koje su upisali. Cilj nam je pružiti jednaku šansu svim našim učenicima i studentima - rekla je.

Ukupno 209 stipendista

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je rekao kako Varaždinska županija financira ukupno 209 stipendista. - Ove školske godine Varaždinska će županija podijeliti 90 stipendija, a tome dodajemo i nastavak stipendiranja za njih 69 putem programa s Obrtničkom komorom gdje Ministarstvo obrazovanja i Županija s 50 % sufinancira obrtnička zanimanja. To je dokaz da su svi u Županiji dali naglasak na obrazovanje i izvrsnost.

Komentari