nova uredba

Stižu nam nove osobe iskaznice koje će sadržavati poseban čip

Objavljeno: 14.05.2020. 14:49

Zadnja izmjena: 14.05.2020. 14:50

Osobne iskaznice ubuduće će imati posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima, piše jutarnji.hr.

Ta je uredba stupila na snagu 1. kolovoza prošle godine, a izravno će se primjenjivati u svim državama članicama od 2. kolovoza 2021. godine, naveo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Sukladno odredbama Uredbe, u prijedlogu zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica, te je podignuta s navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti.

Za građane do navršenih 70 godina osobne iskaznice će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i sada, naveo je ministar. Propisuje se da takve osobne iskaznice prestaju važiti po njihovu isteku ili 3. kolovoza 2031. godine, ovisno o tome što nastupi ranije. Mijenja se i sam izgled osobne iskaznice - na prednjoj strani sadržavat će dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske, otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU.

Izmjenama zakona omogućava se stvaranje preduvjeta za korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobilnim uređajima, a ne samo na osobnim računalima, odnosno omogućava se građanima pristup elektroničkim uslugama i pravovaljano elektroničko potpisivanje dokumenata korištenjem mobilnih telefona ili tableta. Predviđeno je da zakon stupi na snagu 2. kolovoza 2021. godine.

Komentari