novi zakon o zdravstvenom osiguranju

Stižu nova poskupljenja cigareta, alkohola, auto osiguranja i participacija?

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 25.07.2018. 09:26

Zadnja izmjena: 25.07.2018. 09:28

Prema pisanju portala Index, prema sadašnjim prijedlozima Ministarstva zdravstva, nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju građanima će donijeti nova poskupljenja - povećat će se cijene cigareta, žestokih alkoholnih pića, premije auto osiguranja, kao i najviši iznos participacija u zdravstvu, s 2000 na 4000 kuna.

Ipak, još ništa nije sigurno jer nacrt novog zakona nije završen. Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske slaže se sa mjerama poskupljenja. 

- Ako želimo zadržati ovaj standard zdravstvene zaštite, treba nam promjena u sustavu participacija, kao i porez na rizično ponašanje. Ministarstvo zdravstva je na temelju naših prijedloga (mi smo predlagali da se cijena cigareta prvu godinu poveća za kunu, drugu za dvije i treću za tri) na zadnjem radnom sastanku izašlo s prijedlozima da se cijene duhanskih proizvoda povećaju za 50 posto, da isto toliko poskupe žestoka alkoholna pića, da se premija auto osiguranja poveća s 4 na 7 posto te da se poveća iznos najveće participacije s 2 na 4 tisuće kuna", rekao je dr. Jurković za Index.

Ministarstvo zdravstva nije htjelo komentirati moguća poskupljenja.

- Radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju započela je s radom krajem svibnja 2018. Budući je rad na izradi prijedloga Zakona u ranoj fazi, u ovom trenutku je preuranjeno komentirati radne verzije, jer radna skupina tek razmatra razne mogućnosti povećanja prihodovne strane sustava zdravstva, kao i niz drugih pitanja - stoji u kratkom odgovoru Ministarstva za portal Index. 

 

Komentari