INTERVJU ZA VEČERNJI LIST

Ratni gradonačelnik Varaždina: Obranom našeg grada otvorili smo put oslobođenja cijele zemlje

Večernji list

Objavljeno: 23.08.2021. 12:30

Zadnja izmjena: 23.08.2021. 21:40

Foto: Janaf

U intervjuu za Večernji list prvi gradonačelnik Varaždina (1990.-1992.) u samostalnoj Hrvatskoj, Stjepan Adanić, objasnio je što je oslobođenje Varaždina značilo u kontekstu obrane cijele zemlje. 

U životnom intervjuu za Večernji list, ratni gradonačelnik Varaždina u razdoblju od 1990. do 1992. godine Stjepan Adanić opisuje koje su ga životne prilike i okolnosti prisilile da od varaždinskog gradonačelnika postane vojnik i branitelj, a potom i časnik. On je, kako govori, 1991. godine sudjelujući u obrani grada sa svojom ekipom zarobio cijeli 32. korpus JNA, pri čemu je pripremao, organizirao i provodio obrambene pripreme. Također, bio je talac i pregovarač u razmjenama ratnih zarobljenika 1991. godine te glavni pregovarač Kriznog stožera općine Varaždin o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, što nije, kako navodi u intervjuu, ni rekao svojoj obitelji kako bi ih poštedio neizvjesnosti i stresa. 

- Odmah po izboru za gradonačelnika Varaždina 23. svibnja 1990. godine, pokrenuo sam pripreme za obranu našeg grada i regije od agresije. Svi mi u Kriznom štabu grada Varaždina, osim što smo vodili obranu grada, sve vrijeme rata nastojali smo naći mirno i razumno rješenje situacije. Varaždinskom pobjedom Hrvatskoj smo dali sedam puta više oružja nego što je imala do tada. Stabilizirali smo linije fronte te je Hrvatska vojska mogla planirati akcije daljnjeg oslobađanja. I danas pamtim čestitim koju mi je uputio predsjednik Tuđman, a gdje, među ostalim, stoji "Oslobođenjem Varaždina i regije otvorili ste put oslobođenja cijele naše Hrvatske!" - rekao je Adanić u intervjuu za Večernji list.

Komentari