Prema pisanju portala večernji.hr, izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta bit će podvrgnute strožoj kontroli. I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita - ali će podatke o onima kome će ih dati morati upisivati u aplikaciju.

Razmjenom podataka između državnih tijela vidjet će se je li osoba koja je tražila, i dobila propusnicu, uistinu imala pravo na nju. Na primjer, ako netko ima tvrtku s jednim zaposlenim, porezna će alarmirati sustav da taj poslodavac ne može izdati propusnice za još pet-šest prijatelja. 

Nove će se propusnice građanima slati mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Oni građani koji nemaju pametni telefon i Internet, a imaju pravo na propusnicu, ne trebaju se brinuti da neće imati kako policiji, u slučaju da ih zaustavi, pokazati dozvolu. Naime, dovoljno je imati dokument s OIB-om putem kojeg će policija kroz sustav Tetra provjeriti smije li osoba biti izvan mjesta prebivališta, a isto tako će znati mora li biti u samoizolaciji. U slučaju da ga se drugi put uhvati da krši izrečenu mjeru samoizolacije, bit će poslan u karantenu, uz pratnju sanitarnih inspektora, prenosi vecernji.hr. 

 


 

Komentari

31.03.2020. 09:03h Zadnja izmjena: 31.03.2020. 09:03

Foto: Ilustracija