prijedlog zakona

Strože će se kažnjavati vozači koji prejako stisnu gas? Evo detalja...

Objavljeno: 11.11.2021. 14:08

Zadnja izmjena: 11.11.2021. 14:40

Povećanje visine novčane kazne za prekršaj neprilagođene brzina s 500 na tisuću kuna predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osim toga,  definiraju se i nove kategorije vozila - "pomoćno pješačko sredstvo" i "osobno prijevozno sredstvo". Ovu informaciju prenosi Index, a izmjenama i dopunama zakona definira se da u "pomoćna pješačka sredstva" spadaju romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role i sl, a u "osobna prijevozna sredstva" spadaju, pak, vozila koja nisu razvrstana niti u jednu kategoriju vozila - monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, howerboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Izmjenama zakona uređeno je njihovo sudjelovanje u prometu na cestama te će vozači "osobnih prijevoznih sredstava" biti dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Liječnici će morati zvati policiju

Propisuje se i obaveza liječnika koji obavio pregled ili liječio vozača te izabranog liječnika, da ukoliko na zdravstvenom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi zdravstveno stanje radi kojeg vozač nije više sposoban upravljati vozilom privremeno, a najduže na šest mjeseci, o tome upozori vozača, upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijesti policijsku upravu ili policijsku postaju preko Centralnog zdravstvenog informacijski sustava.

Komentari