Prvostupanjska presuda

Sud presudio: Avar navodio neistinite informacije o Halugi i mora platiti odštetu

Sud nije uzeo u obzir, piše u presudi, Avarove tvrdnje da je na novinarskoj konferenciji iznosio svoje vrijednosne sudove, oštru kritiku i pozivao na odgovornost...
Objavljeno: 25.06.2024. 08:22

Zadnja izmjena: 25.06.2024. 08:23

Foto: Arhiva

Općinski sud u Koprivnici donio je presudu kojom nalaže Zlatanu Avaru da isplati Vesni Halugi 5.308,91 euro te nadoknadi sudske troškove od 3.074,40 eura, sve s  pripadajućom zakonskom kamatom, jer je, stoji u presudi, na novinskoj konferenciji 6. travnja 2022. iznio neistinite informacije o njoj.

Podsjetimo, bivši zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar tada je najavio je da će vijećnici Nezavisne liste Ivana Čehoka prestati sudjelovati u sjednicama Gradskog vijeća sve dok Zdravka Grđan, tadašnja predsjednica Gradskog vijeća, i Vesna Haluga, tadašnja nestranačka privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, a danas viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju Grada Varaždina, ne podnesu ostavke vezano uz poništeni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta.

Avar ih je, naime, optužio da su neutemeljeno poništile taj javni natječaj za zakup zemljišta u namjeri da se sklopi direktna pogodba o zakupu s poljoprivrednikom Juricom Cafukom, navodno time nanijevši štetu od više stotina tisuća.

- Sud na temelju svih provedenih dokaza zaključuje kako je tuženik prilikom novinarske konferencije navodeći neistinite činjenice o tužiteljici da obmanjuje i vara gradske vijećnike, sa iznošenjem neistinitih informacija, kako se radi o šteti od više stotina tisuća kuna koju je između ostalih prouzrokovala i tužiteljica kao privremena pročelnica za poslove gradskog vijeća i gradonačelnika, te objašnjavajući koliko duboko su 'zamočeni' između ostalih i privremena pročelnica tužiteljica koja je upravo pročelnik onog odjela koji je trebao provjeriti sve one činjenice koje je ona znala, a naravno nije ih iznijela odnosno govorila je neistinu tj. falsificirala i skrivala podatke i zbog toga i ona mora otići, nanio štetu tužiteljici povredom časti i ugleda zbog čega je kod tužiteljice nastala povreda prava osobnosti predviđena člankom 1100. Zakona o obveznim odnosima - navodi se u presudi.

Sud nema ništa protiv oštrog govora, ali...

Sud nije uzeo u obzir, piše u presudi, Avarove tvrdnje da je na novinarskoj konferenciji iznosio svoje vrijednosne sudove, oštru kritiku i pozivao na odgovornost. U presudi se navodi i sljedeće:

- Sud kao i tuženik smatra kako je važno ne ograničavati slobode izražavanja gradskog vijećnika kada se raspravlja o pitanjima od javnog interesa i sud nema ništa protiv oštrog i provokativnog političkog i javnog govora, međutim u konkretnom slučaju ne radi se oštrom i provokativnom, političkom i javnom govoru već o neistinim, tendecioznim i iskonstruiranim izjavama tuženika kojima je grubo povrijedio tužiteljicu, njeno dostojanstvo i čast uslijed čega je pretrpjela duševne boli zbog čega su joj povrijeđena prava osobnosti, pa stoga ima i pravo na naknadu štete - navodi se također u presudi.

Presuda još nije pravomoćna, jer stranke imaju pravo žalbe na Županijskom sudu.

Komentari