prigodni program

Sutra se obilježava dan odlaska zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin u Vukovar

Objavljeno: 09.09.2022. 18:16

Zadnja izmjena: 09.09.2022. 18:16

Sutra će se u organizaciji HDLSKL - Podružnica Varaždinske županije, Udruge zatočenih i nestalih branitelja Varaždinske županije te Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije održati obilježavanje dana odlaska  zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin u Vukovar.

Tim povodom će u 9 sati biti održano polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin ispred PU varaždinske, a u 10 sati će se održati sveta misa u varaždinskoj katedrali.

Inače, radi se o postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena na smjenu dotadašnje postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ranjeno je 66 policijskih službenika. Od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Komentari