hodočašće u marijanska svetišta

Sutra slavimo Veliku Gospu - evo zašto je ovaj blagdan važan za Hrvatsku

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.08.2017. 08:53

Zadnja izmjena: 14.08.2017. 08:53

Foto: Arhiva

Sutra se slavi Blagdan Velike Gospe - Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo i taj dan je ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Zašto slavimo Veliku Gospu?

Velika Gospa je blagdan kad se katolički vjernici prisjećaju dogme svoje vjere: da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanoga života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Inače, u Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molio za pomoć. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao "kraljicu Hrvata".

Poznata Marijanska svetišta

Marijanska svetišta su sastavni dio vjere i kulture Rimokatoličke crkve, a obično obilježavaju ukazanje ili čudo, koje se pripisuje Blaženoj Djevici Mariji. Ponekad je marijansko svetište nastalo, zbog jake marijanske pobožnosti kroz povijest nekog kraja pa su takva mjesta često odredišta hodočašća.

U Hrvatskoj je mnogo marijanskih svetišta, a među najpoznatija spadaju: Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

 

 

Komentari