'nosite prsluke'

Svaka druga smrtno stradala osoba je pješak ili biciklist, policija upućuje poseban apel

Objavljeno: 08.10.2021. 08:56

Zadnja izmjena: 08.10.2021. 08:57

Foto: Ilustracija

U prvih devet mjeseci ove godine, prema podacima PU varaždinske, ukupno su se dogodile 62 prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači bicikla.

Od toga su smrtno stradala 3 biciklista, 10 biciklista je teže ozlijeđeno, dok ih je 30 zadobilo lake tjelesne ozljede. Pješaci su sudjelovali u ukupno 28 prometnih nesreća, od toga je jedan pješak smrtno stradao, 7 ih je teže, a 19 lakše ozlijeđeno.

Kako je u navedenom razdoblju ukupno smrtno stradalo 10 sudionika u prometu, možemo zaključiti da je gotovo svaka druga osoba smrtno stradala u prometu bila pješak ili vozač bicikla.

Pregledom događaja vidljivo je, da se određeni broj prometnih nesreća dogodio u vrijeme noćnih ili uvjeta smanjene vidljivosti, a po provedenom očevidu utvrđeno je da vozači bicikla i pješaci nisu koristili svijetlo, reflektirajući prsluk ili reflektirajući materija niti su bili na bilo koji drugi način označeni.

- Ovim putem skrećemo pozornost vozačima bicikla koji se kreću kolnikom, da su na cesti dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Pješaci koji se kreću kolnikom, dužni su noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom - poručuju iz PU varaždinske.

Komentari