ISTRAŽIVANJE O KORUPCIJI

Svaki treći Hrvat koristio je "veze" u zdravstvu, a svaki sedmi za isto ponudio mito

Objavljeno: 16.06.2021. 11:28

Zadnja izmjena: 16.06.2021. 11:28

Foto: Ilustracija

Istraživanje o korupciji koje je Transparency International proveo u svim zemljama EU pokazalo je kako je svaki sedmi Hrvat dao mito za ostvarivanje javne usluge.

Kako prenosi Večernji list, u rezultatima ispitivanja u kojem je sudjelovalo 40 tisuća ljudi, stoji kako je čak 36 % stanovnika Hrvatske u posljednjih godinu dana koristilo osobne veze kako bi ostvarili javnu uslugu, primjerice u zdravstvu ili obrazovanju, a njih 14 % za nju je dalo mito. Najviše povlačenja veza i davanja mita za usluge Hrvati su činili u području zdravstva. Hrvatska je pri dnu na ljestvici zemalja EU - najviše su mito u zdravstvu davali Rumunji (22 %), a najviše veza su povlačili Česi (54 %) i Portugalci (46 %). 

Građani Hrvatske također smatraju kako su najmanje korumpirani policija, nevladine organizacije te institucija predsjednika, a u lokalnu vlast imaju najmanje povjerenja. Da Vlada nije uspješna u borbi protiv korupcije, smatra 75 % stanovništva Hrvatske, no isto tako vjeruju da obični ljudi mogu pokrenuti promjene u borbi protiv korupcije.

Komentari