dostava dronom

Svoje pakete možda više nećete čekati predugo, jer Hrvatska pošta ima novosti...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.01.2020. 10:03

Zadnja izmjena: 25.01.2020. 10:03

Foto: Hrvatska pošta

Izvor: Hrvatska pošta

Hrvatska pošta uspješno je testirala mogućnosti dostave dronom i obavila prvu dostavu od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu.

Tom je rutom dron letio autonomno, pri brzini od 35 km/h, oko 12 minuta. Dio je to pilot-projekta s hrvatskom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica.

Tijekom pilot-projekta dron je desetak puta uspješno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a letio je i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati na potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Hrvatska pošta danas brže i češće iskušava pametna rješenja – od naočala za proširenu stvarnost, robota za prijevoz paleta, pa sve do nabave električnih vozila i dronova. Naši timovi bave se umjetnom inteligencijom, robotima, proširenom stvarnošću, naprednom analitikom podataka te internetom stvari (IoT).

Komentari