kontrola

'Tajni kupci' ususret uvođenju eura stižu u našu županiju, evo što će kontrolirati

Objavljeno: 08.08.2022. 10:13

Zadnja izmjena: 08.08.2022. 10:15

Foto: Ilustracija

Šest aktivista iz Razvojne organizacije zaštite potrošača će u četiri županije: Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko- moslavačkoj i  Požeško- slavonskoj kontrolirati uvodi li se euro pošteno, prenosi Poslovni.hr.

Od 16. kolovoza prodavaonice i uslužne radnje diljem Hrvatske obilazit će tzv. tajni kupci, aktivisti iz više udruga za zaštitu potrošača, a direktorica jedne od njih kaže da zbog mogućih tužbi oni neće objavljivati “crne liste” nepoštenih pri uvođenju eura.

Rade to po projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH“, te ovih dana odabiru trgovačke lance i druge prodavaonice i uslužne grane, te sastavljaju liste proizvoda i usluga koji će se kontrolirati, a s Ministarstvom je ugovorena lista od 55 roba i usluga koje se moraju popratiti i kontrolirati.

Tajni kupci, za koje glavni tajnik ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografirati barcodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontroliranu robu, obavljat će ipak važan posao na terenu. Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene

 

 

Komentari