doznajte detalje

Tonči Huljić u suradnji s Gradom Varaždin priprema koncertni spektakl

Popularni hrvatski glazbenik, autor i producent Tonči Huljić boravio je u petak u Varaždinu...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 22.05.2021. 08:48

Zadnja izmjena: 22.05.2021. 08:49

Popularni hrvatski glazbenik, autor i producent Tonči Huljić boravio je u petak u Varaždinu, a u Gradskoj vijećnici susreo se s gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim suradnicima.

Razlog dolaska bio je dogovor o izvedbi njegovog autorskog djela, prve svjetske pop-mise. Riječ je zapravo o jedinstvenom glazbeno-scenskom djelu koje se može slušati i kao mjuzikl.

- Radnog naslova Misa Mediterana je koncertna misa. To nije liturgijska misa kakve su u povijesti pisali talentiraniji i pametniji od mene Bach, Beethoven, Mozart, Vivalidi … Ali ovo je suvremena glazba, misa koja se može slušati i na plaži i u vožnji i koja nije naporna. To je misa urađena po svim postulatima kako se rade liturgijske, klasične mise na latinskome jeziku. Praizvedba će biti u Splitu  6. kolovoza, a nakon toga planiramo izvedbe u Opatiji i u Varaždinu. Bitno je reći da je ova misa urađena na katoličkim zasadama vjerovanja, ali je otvorena prema svima jer glazba pripada svima – naveo je autor 

Popularni splitski estradni umjetnik  također otkriva da je varaždinski umjetnik svjetskog glasa Nikola Vudrag angažiran za izradu scenografije i izradu omotnice za CD. 

''Riječ je o spektaklu''

Kako je rekao gradonačelnik Čehok, ovo je zanimljiv način obrade misnoga slavlja i misnih pjesama. - Pobudit će sigurno veliko zanimanje mladih, ne samo vjernika jer je riječ o napjevima koji su dio povijesti kulture, primjerice Ave Maria ili Agnus Dei. Djelo je jako pamtljivo i pijevno, riječ je o pravom spektaklu sa orkestrom i zborovima, solistima, tako da će sama izvedba sigurno privući pozornost naših Varaždinaca. Planiramo izvedbu pored naše arene kao i Carminu Buranu, točan ćemo datum još odrediti - rekao je gradonačelnik.

Komentari