žene u našoj lokalnoj politici

Njihov glas se čuje kada su u pitanju važne stvari našega kraja, pa sve do države

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena, povodom čega smo odlučili provjeriti koje od žena s područja Varaždinske županije vladaju politikom na državnoj, županijskoj i gradskim razinama vlasti.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.03.2019. 18:56

Zadnja izmjena: 09.03.2019. 09:15

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena, povodom čega smo odlučili provjeriti koje od žena s područja Varaždinske županije vladaju politikom na državnoj, županijskoj i gradskim razinama vlasti.

Uvidom u sastav državne, županijske i gradskih vlasti došli smo do liste 10 žena s područja Varaždinske županije, pri čemu je trenutno najviše pozicionirana Blaženka Divjak kao ministrica znanosti, obrazovanja i sporta. Jedini grad u Varaždinskoj županiji koji trenutno vodi jedna žena su Varaždinske Toplice, a stranka s trenutno najviše istaknutih žena je SDP. U posljednjih nekoliko godina jednu od najeksponiranijih lokalnih političarki imaju Reformisti, a po jednu vrlo prepoznatljivu ženu imaju i lokalni HDZ i lokalni HSS. Jedna od tri čelne osobe u vlasti Grada Varaždina također je žena. Najistaknutije politička angažirane žene u Varaždinskoj županiji poredali smo abecednim redoslijedom, pa pogledajmo o kojim je to ženama riječ te kratke presjeke njihovih bogatih karijera:

Barbara Antolić Vupora - obnaša dužnosti predsjednice županijske organizacije SDP-a i jedina je žena koja vodi stranku na toj razini u našoj županiji, a trenutno je i kandidatkinja za ulazak u Europski parlament. Osim političkog djelovanja, Antolić Vupora je vlasnica i ravnateljica Doma za starije i nemoćne ''Sv. Ana'' u Cestici.

Blaženka Divjak - Ministrica znanosti, obrazovanja i sporta, inače doktorica prirodnih znanosti i redovita profesorica u trajnom zvanju iz područja prirodnih znanosti, polje matematika. Divjak je ujedno i znanstvena savjetnica iz područja društvenih znanosti, polja informacijskih i komunikacijskih znanosti, na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

Dragica Ratković - gradonačelnica Varaždinskih Toplica. Do izbora na ovu funkciju 2017. godine, direktorica novomarofske Lipe, te vrlo angažirana u uspješnoj obiteljskoj tvrtci "Stolarija i pilana Ratković" sa 115 zaposlenih i godišnjim prometom većim od 57 milijuna kuna, koja neprestano ulaže u širenje i razvoj.

Dubravka Biberdžić - županijska vijećnica SDP-a i jedno od najprepoznatljivijih lica lokalnog SDP-a. Diplomirana ekonomistica vanjske trgovine, od 1990. godine članica je SDPH. Od 1993. do 2009. godine članica je Gradskog vijeća Grada Varaždina, a u mandatu 2000. godine predsjednica Gradskog vijeća. Od 2009. do  2013.godine bila je predsjednica Županijske skupštine.

Lidija Kozina - zamjenica gradonačelnika Ivanca ujedno je ravnateljica Srednje škole Ivanec s profesorskim iskustvom, diplomom iz ekonomije, te usavršavanjem iz područja managementa i leadershipa. U Gradu Ivancu angažirana na mnogim poljima.

Nadica Dreven Budinski - jedno od najprepoznatljivijh lica lokalnog HDZ-a s iskustvom iz malog poduzetništva, dugogodišnja županijska vijećnica i predsjednica žena HDZ-a Varaždinske županije, angažirana na mnogim društveno-političkim područjima, ali i u sportu.

Natalija Martinčević - Posebna savjetnica župana, gradska vijećnica u četvrtom mandatu i predsjednica gradskih Reformista s mnogo političkih utrka pod nogama, ali i dugogodišnjim iskustvom u realnom sektoru kao izvršna direktorica u austrijskom koncernu Veting voestalpine GmbH, te na rukovodećim poslovima uvoza-izvoza u „Mundusu“. Trenutno vrlo angažirana na području turizma, a Martinčević je bila i dogradonačelnica Varaždina te saborska zastupnica.

Nina Begičević Ređep - županijska vijećnica HSS-a, prodekanica FOI-a  i profesorica na istom fakultetu. Godine 1998. upisala je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, a u prosincu 2008. godine obranila doktorsku disertaciju "Višekriterijski modeli odlučivanja u strateškom planiranju uvođenja e-učenja". Prodekanica je odjela za znanstveno-istraživački rad, a predaje na katedri kvantitativnih metoda.

Renata Potočnik - zamjenica gradonačelnika Grada Ludbrega, nekadašnja rukometašica, svojedobno i najbolja sportašica Ludbrega. Poslovnu karijeru je započela u jednoj ludbreškoj tvrtci gdje je bila angažirana na raznim razvojnim projektima, uglavnom orijentiranima na izvozne poslove tvrtke. Od 2005. godine zaposlena je u međunarodnoj tvrtci sa sjedištem u Prelogu gdje radi kao voditelj prodaje.

Sandra Malenica - profesorica hrvatskog jezika i književnosti i komparativne književnosti trenutno je na funkciji zamjenice gradonačelnika Grada Varaždina. Malenenica je vodila i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, te bila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta (POU) Varaždin.

Komentari