poslovna ekskluziva

TOP odvjetnička društva iz Varaždina prihoduju šest puta više od Prodanovića, Sloković i Nobila zajedno

Objavljeno: 07.08.2017. 11:01

Zadnja izmjena: 07.08.2017. 13:29

Foto: Viktor Hranić / Arhiva / Youtube

Od ukupno devet odvjetničkih društava u Varaždinu, po ostvarenom ukupnom prihodu odskaču njih pet, a on se kreće u rasponu od 1,7 do 6,8 milijuna kuna. Po prihodu im zavidjeti mogu i poznati zagrebački odvjetnički uredi, primjerice, Nobilo, Prodanović, Sloković koji su lani zajedno prihodovali oko 3,2 milijuna kuna.

Devet varaždinskih odvjetničkih društava lani je prihodovalo ukupno nešto više od 23,2 milijuna kuna, pri čemu je udjel pet najjačih 83,5%. Ukupni prihodi varaždinske odvjetničke petorke iznosili su 19,4 milijuna kuna, što je 21 posto više nego godinu prije. Koja su to najuspješnija odvjetnička društva s područja grada Varaždina i  kako su poslovala lani? Koristeći  registar Poslovne Hrvatske rangirali smo ih prema ostvarenom ukupnom prihodu te zavirili i u njihova financijska izvješća, uz osvrt na poziciju koju zauzimaju u okviru pravne djelatnosti na razini cijele zemlje gdje posluje ukupno 1.008 odvjetničkih društava.

Više od 29 posto ukupnoga prihoda varaždinskog odvjetništva ostvarilo je odvjetničko društvo Uskoković&partneri. S 25,8 posto slijedi odvjetničko društvo Porobija i Špoljarić, dok je treće rangirano društvo Petrić i dr. s 12,1 posto udjela. Brlečić&partneri u ukupnom prihodu varaždinskog odvjetništva sudjeluju s 9 posto, a Jelaković&partneri sa 7,3 posto.  Zajednički udjel ostala četiri ureda  je 16,4%.

1. Uskoković&partneri

Na varaždinskoj poslovnoj sceni ovo odvjetničko društvo prisutno je od 1997. godine, a danas ima 11 zaposlenih. Po ostvarenom ukupnom prihodu na samom je vrhu varaždinske odvjetničke top ljestvice.

Lani je prihodovalo 6,8 milijuna kuna, što je 11,4 posto više nego godinu prije odnosno ukupan prihod je povećan za oko 700 tisuća kuna. Promatrano kroz petogodišnje razdoblje, ukupan prihod ovog odvjetničkog društva rastao je po prosječnoj godišnjoj stopi od pet posto, a prošla je godina u poslovnom smislu bila i najuspješnija. Ukupni rashodi iznosili su 3,4 milijuna kuna, a nakon oporezivanja ostala im je dobit od 2,6 milijuna kuna. Neto dobit po zaposlenom iznosila je 241 tisuću kuna, a prosječna mjesečna neto plaća 6.127 kuna.

U pravnoj djelatnosti na razini cijele zemlje udjel ovog odvjetničkog društva prema ostvarenom ukupnom prihodu je 0,39%, čime zauzima 31. mjesto, dok je po dobiti prije odbitaka na 28. mjestu s udjelom od 0,60%. Osnivači i članovi Odvjetničkog društva Uskoković&partneri su: Oleg Uskoković, Tanja Kragulj Mežnarić, Vladimira Lacković Hrebak, Ljiljana Levatić Uskoković, Veljko Borić, Dragan Ergarac, Damir Habijan i Krunoslav Vukalović.

2. Porobija i Špoljarić

Ovo varaždinsko odvjetničko društvo posluje od 1996., a unatrag nekoliko godina ima 20 zaposlenih. Lani je ostvarilo ukupan prihod od šest milijuna kuna, a to je 19,6 posto više nego prethodne godine, što znači da je prihodovano 984 tisuće kuna više.

U okviru petogodišnjeg razdoblja ovom odvjetničkom društvu je po ostvarenom ukupnom prihodu najuspješnija bila 2014., kad su prihodovali oko 8,5 milijuna kuna. Prošle godine ukupni rashodi su im iznosili 4,5 milijuna kuna, a poslovna godina završila je s neto dobiti od 1,2 milijuna kuna, što je oko 750 tisuća kuna više u odnosu na prethodnu. Neto dobit po zaposlenom ostvarena je u iznosu nešto većem od 59 tisuća kuna, dok je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 6.548 kuna. Od ukupno devet varaždinskih odvjetničkih društava, najstarije, s 21. godinom postojanja, upravo je Porobija i Špoljarić, osnovano 1996. Godinu poslije osnovan je odvjetnički ured Uskoković&partneri kojem je sada 20. obljetnica.

Na razini pravne djelatnosti u zemlji udjel ovog odvjetničkog društva je po ostvarenom ukupnom prihodu 0,34%, što ga svrstava na 41. mjesto, dok je po dobiti prije odbitaka s udjelom od 0,29% na 129. mjestu. Osnivači i članovi Odvjetničkog društva Porobija i Špoljarić su: Maja Špoljarić, Željko Pilipović i Marko Benčić.

3. Petrić i dr.

Početak rada ovog odvjetničkog društva vezan je uz njegovu registraciju 2008. godine. Danas imaju troje zaposlenih, a lani su ostvarili rekordan rast ukupnog prihoda na godišnjoj razini od 105,6 posto, pa je s gledišta petogodišnjeg razdoblja za ovo odvjetničko društvo to bila najuspješnija godina. 

Ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 2,8 milijuna kuna, što je dvostruko više nego godinu prije. Ukupni rashodi iznosili su im 920 tisuća kuna, a nakon oporezivanja ostala im je dobit od 1,9 milijuna kuna, a u odnosu na godinu prije bila je veća za skoro 1,5 milijuna kuna. Neto dobit po zaposlenom iznosila je 629 tisuća kuna, a prosječna mjesečna neto plaća 4.613 kuna.

Po ostvarenom ukupnom prihodu udjel ovog odvjetničkog društva u okviru pravne djelatnosti na razini cijele zemlje je 0,16% čime zauzima 137 mjesto, a prema dobiti prije odbitaka je na 60. mjestu s udjelom od 0,33%. Osnivači i članovi Odvjetničkog društva Petrić i dr. su Ana Petrić i Hrvoje Petrić.

4. Brlečić&partneri

Osnovano 2011. godine, a danas s pet zaposlenih, ovo odvjetničko društvo lani je prihodovalo 2,1 milijun kuna, što je 8,1 posto više nego godinu prije. Ukupan prihod povećan je za 162 tisuće više.

Unatrag pet godina, s aspekta ukupnog prihoda, najuspješnija im je bila 2013. s prihodovanih skoro 2,5 milijuna kuna. Prošlogodišnji rashodi bili su nešto veći od 1,5 milijuna kuna, a nakon plaćenih poreza ovom odvjetničkom društvu ostala je dobit od 443 tisuće kuna, skoro dvostruko veća nego godinu prije. Neto dobit po zaposlenom iznosila je 89 tisuća kuna, a prosječna mjesečna neto plaća 5.031 kunu.

S udjelom od 0,12% u ukupnom prihodu na razini pravne djelatnosti u RH ovo odvjetničko društvo zauzima 224.mjesto, dok je po dobiti prije odbitaka na 345. mjestu, uz udjel od 0,07%. Osnivači i članovi Odvjetničkog društva Brlečić&partneri su Predrag Brlečić i Željka Brlečić.

5. Jelaković&partneri

Ovo odvjetničko društvo s četiri zaposlenih posluje od 2013. godine. Lani je ukupno prihodovalo 1,7 milijuna kuna, što je 19,2 posto više nego godinu prije, a to znači da je ukupan prihod postao teži za 276 tisuća kuna.

Prošla im je godina  od osnivanja u tom pogledu bila najuspješnija. Ukupni rashodi iznosili su oko 1,2 milijuna kuna, a poslovna je godina završila s neto dobiti od 420 tisuća kuna, što je u odnosu na prethodnu rast od 24 posto. Neto dobit po zaposlenom iznosila je 105 tisuća kuna, a prosječna mjesečna neto plaća 6.357 kuna.

U ostvarenom ukupnom prihodu pravne djelatnosti na razini cijele zemlje udjel ovog odvjetničkog društva je 0,1% što ga svrstava na 310, mjesto, dok je  prema dobiti prije odbitaka na 296. mjestu, uz udjel od 0,09%. Osnivači i članovi Odvjetničkog društva Jelaković&partneri su Krešimir Jelaković i Silvija Mlinarić Talan.

 

Impozantna biografija Olega Uskokovića

Odvjetničko društvo Uskoković&partneri po ukupnom prihodu drži vrh ljestvice varaždinskih odvjetničkih ureda. Na čelu ovog odvjetničkog društva je Oleg Uskoković, dipl. iur. koji je nakon završenog Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1994. godine krenuo u poslovne vode, gradeći karijeru. Po postignutom, može se reći da je ona uspješnu uzlaznu putanju. Njegovo ime povezano je s 27 poslovnih subjekata, gdje je obavljao direktorske ili odvjetničke poslove, a bio je i član više nadzornih odbora i uprava. Od poznatijih imena poslovnih subjekata vezanih uz njegovu karijeru izdvajamo Nexe grupu, Mediku, Glas Slavonije, Našicecement, Tehno holding, Solex, See Capital Partners za usluge savjetovanja u vezi s poslovanjem i upravljanjem kao i zastupanjem stranih kompanija, u kojoj je donedavno bio direktor, a danas je član Uprave. Jedan je od osnivača Odvjetničkog društva Uskoković&partneri koje je s radom počelo 1998. godine, a od 2014. njegov je direktor. Oleg Uskoković danas u dobi od 51 godine upravlja s 2,4 milijuna eura, te nadzire 451 milijun eura.

Hanžeković&partneri drže 20,78% prihoda

Među TOP 10 hrvatskih odvjetničkih ureda koji drže 82% ukupnoga prihoda, prvo mjesto zauzima Hanžeković&partneri, s udjelom od 20,78%, drugo rangirani je Grgić&partneri čiji je udjel 15,21%, a na trećem mjestu s udjelom od 9,28% su Divjak, Topić i Bahtijarević. Ostalih sedam ostvaruju udjele od 9,27% do 6,53%. Po ostvarenoj dobiti prije odbitaka odvjetnički ured Hanžeković&partneri s udjelom od 7,52% zauzima deveto mjesto. Prvi su Mamić, Perić, Rebeski i Rimac koji drže 16,85% dobiti.

Cjelokupna rang lista u Varaždinu

U Hrvatskoj je nešto više od tisuću odvjetničkih društava. Varaždin ih ima devet, što je udjel od 0,89%. Prema ukupnom prihodu rang lista je sljedeća:

  1. Uskoković&partneri (6,8 mil.kn)
  2. Porobija i Špoljarić (6,0 mil. kn)
  3. Petrić i dr. (2,8 mil. kn)
  4. Brlečić&partneri (2,1 mil. kn)
  5. Jelaković&partneri (1,7 mil. kn)
  6. Korušić, Hrg i Vukalović (1,2 mil.kn)
  7. Vidović i Vidović (1,0 mil. kn)
  8. Slunjski i Rudnički (989 tis. kn)
  9. Sevšek&partneri  (645 tis.kn)

Komentari