istražili smo

Zašto je obnova Minerve važna? Evo što se događa u susjedne dvije županije

Da su upravo toplice (još uvijek) najveći generator turizma, rekao je i ravnatelj Minerve Denis Kovačić u našoj emisiji ističući kako one generiraju čak 80 do 90 posto kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, izuzmemo li grad Zagreb...
Objavljeno: 10.03.2024. 08:04

Zadnja izmjena: 10.03.2024. 08:06

Foto: Toplice Sveti Martin / Minerva / Ravnatelj Specijalne bolnice dr. Denis Kovačić

Prema najnovijim podacima Varaždinska županija ostvarila je više noćenja (246 tisuća) od Međimurske županije (221 tisuća). Međutim, postavlja se pitanje iz kojih je razloga susjedna Krapinsko-zagorska županija posjećenija i od Varaždinske i od Međimurske.

Oni su naime, ostvarili brojku od 402 tisuće noćenja, što je čak 39 posto više nego naša županija. Što je tome razlog, pitali smo nedavno u našoj emisiji direktora Turističke zajednice Varaždinske županije Gorana Mališa.

- Najveći broj turista još uvijek ima Krapinsko-zagorska županija zbog velikog broja smještajnih kapaciteta i  zbog svojih toplica. Mi smo nakon dugo vremena prestigli Međimursku županiju i na to smo ponosni. Često volim komentirati s Rudijom Grulom iz TZ Međimurske županije kako je najveći generator njihovog turizma Toplice Sveti Martin – objasnio je.

Terme Tuhelj u Krapinsko-zagorskoj županiji

Brza cesta, Trakošćan, Minerva...

Varaždinskoj županiji, smatra Mališ, nedostaje veliki smještajni kompleks, ali svoj doprinos daju 730 kreveta koliko pružaju kuće za odmor. Ono što će zasigurno doprinijeti razvoju turizma, dodaje, jest izgradnja brze ceste, obnova Trakošćanskog jezera i proglašenje Ivančice Parkom prirode. Posebno je istaknuo važnost obnove Minerve u Varaždinskim Toplicama koja uskoro kreće. Minerva čeka svoju obnovu još od 80-ih godina i izvođače očekuje puno posla, ali na kraju taj kompleks može postati pravi 'mamac za turiste'.

Da su upravo toplice (još uvijek) najveći generator turizma, rekao je i ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić  u našoj emisiji ističući kako one generiraju čak 80 do 90 posto kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, izuzmemo li grad Zagreb.

Hotel Minerva Varaždinske Toplice

Ovo pokazuje statistika

Varaždinske Toplice, primjerice, prema podacima Državnog zavoda za statistiku ostvarile su tijekom 2023. godine 60 tisuća noćenja. U kontekstu županije ta brojka čini oko 24,5 posto ukupnog broja noćenja.

Usporedbe radi, Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri (tu se nalaze Terme Sveti Martin) je prema podacima eVisitora ostvarila 147 tisuća noćenja, što je 66 posto udjela u ukupnom broju noćenja u županiji. Dakle, međimurske toplice generiraju čak dvije trećine (2/3) ukupnog broja noćenja i turizma u županiji, dok Minerva i Varaždinske Toplice trenutno i manje od jedne trećine.

Krupni koraci

Bolji rezultati Varaždinskih Toplica i Minerve očekuju nakon obnove koja slijedi, ali i uslijed nabavke robotskih sustava za liječenje koji su trenutno jedni od najboljih u svijetu  - jedan je nabavljen, drugi u procesu nabave. Također, ravnatelj Specijalne bolnice Denis Kovačić najavio je i intenzivniji ulazk u svijet sportske medicinske rehabilitacije.

U Minervu će se uložiti 17,1 milijun eura.

- Željeli bi da izgubimo što manje u financijskom smislu. Znamo da će se raditi velike intervencije na vanjskim i na unutarnjim bazenima i htjeli bi odraditi sezonu kupanja, dakle ljetnu sezonu na postojećim bazenima. Krenuti nakon toga sa radovima i pokušati tu fazu vezano uz kupališni dio, odnosno unutarnje i vanjske bazene, završiti do iduće sezone, dakle 2025. da bi opet u sezoni 2025. mogli staviti u funkciju kupališni dio - rekao je Kovačić.

Specijalna bolnica Varaždinske Toplice odnedavno raspolaže jednim od najboljih robotskih sustava za liječenje na svijetu

Komentari