polemika oko prodaje zemljišta

Secirali smo slučaj TTS: Što tvrdi SDP, a što TTS koji protiv SDP-a najavljuje tužbu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.03.2021. 11:21

Zadnja izmjena: 24.03.2021. 14:07

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja će se održati ovog petka, naći će se između ostaloga i odluka o prodaji zemljišta TTS-u koju je SDP nazvao „pogodovanjem“, a danas se o svemu očitovao i TTS koji je zbog takve tvrdnje protiv SDP-a najavio tužbu.

O čemu je riječ?

Godine 2007 . TTS je s Gradom Varaždinom sklopio Ugovor o pravu građenja, obvezujući se da će izgraditi moderan sportski park s pratećom ponudom. Ugovorom je dobio zemljište, te se obvezao plaćati mjesečnu naknadu sljedećih 30 godina.

  • TVRDNJA 1:

SDP: „Nakon isteka Ugovora 2037. godine prestalo bi pravo građenja i zemljište sa svim građevinama ostalo bi u vlasništvu Grada Varaždina“.

TTS: „Najveća i najgora neistina. Po važećem zakonu RH Grad Varaždin bi bio dužan TTS-u isplatiti onoliku naknadu za zgradu koliko iznosi službena procjena sudskog vještaka.“

*TTS navodi procjenu Erste banke iz 2010. na 4,37 milijuna eura.

U međuvremenu, kako navodi SDP, 2018. godine sklopljen je Aneks Ugovora kojem se TTS-u dozvolila izgradnja dodatne dvorane uz rok od dvije godine. Budući da dvorana u tom roku nije izgrađena, SDP taj Aneks „po sili Zakona“ smatra raskinutim, a gradonačelnika Ivana Čehoka optužuje da spomenuto nigdje nije naveo.

  • TVRDNJA 2:

SDP: „Umjesto odbijanja TTS-ovog zahtjeva za prodajom zemljišta, jer ide na štetu Grada, gradonačelnik Čehok prihvaća zahtjev iako zna da je na tom zemljištu važeći Ugovor o gradnji na 30 godina i stavlja u proceduru prodaju zemljišta“.

TTS: „U posljednjih osam godina Gradu Varaždin uputili smo već tri ili četiri pisma namjere za otkupom predmetnog zemljišta. Drugih zainteresiranih ponuditelja nije bilo, a TTS Sport je prihvatio ponuđenu cijenu na osnovu procjene sudskog vještaka Grada Varaždina“.

  • TVRDNJA 3:

SDP: „Gradonačelnik Čehok tumači da Grad nema velike koristi od naknade za pravo građenja, da je lokacija namijenjena za sportske sadržaje, te da se ne može graditi ništa osim objekata sportske namjene. To nije istina, jer Grad može svojim prostorno planskim dokumentima promijeniti namjenu. Čime Čehok tumači i razmjerno nisku cijenu zemljišta po kvadratu (35 EUR/m2)?“

TTS: „Ima li SDP neku svoju procjenu predmetnog zemljišta kada tvrdi da je ovo nerealna cijena?! Ako je ima, molimo da ju predoče javnosti“.

SDP tvrdi da bi tijekom 30 godina Grad od naknade za pravo građenja prihodovao 210.000 EUR, a TTS odgovara da bi to bio iznos od 165.000 EUR, dok će u slučaju realizacije kupoprodaje to biti iznos od 255.000 EUR.

  • ZAKLJUČAK:

SDP: „TTS otvara šampanjac jer je već nakon 14 godina dobio u trajno vlasništvo i zemljište i građevine po nerealno niskoj cijeni, koju bi nakon isteka Ugovora morao vratiti Gradu. Gradonačelnik? Zašto bi on pogodovao investitoru? On je pošten, moralan, nepotkupljiv. Varaždinski Eliot Nes glavom i bradom.“

TTS: „Spomenutu izjavu smatramo uvredljivom i ne možemo razumjeti činjenicu da GO SDP-a u svojoj političkoj borbi ide toliko daleko da u svom priopćenju građanima prezentira zakone na potpuno suprotan način. TTS ne dobiva građevinu i zemlju – već samo zemlju, jer je građevina sada i zauvijek TTS-ova. SDP nas je neopravdano i ružno uvukao u prljavu predizbornu kampanju.“

Komentari