popis stanovništva

U dvije naše općine velika skupina ljudi nije popisana, jeste li vi popisani?

Nakon prikupljanja informacija o nepopopisanim stanovnicima, Općina će uputiti zahtjev Državnom zavodu za statistiku kojom će zatražiti nadzor nad provedbom popisa na području općine.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.01.2022. 08:29

Zadnja izmjena: 20.01.2022. 08:30

Kao što smo već u nekoliko navrata izvještavali, obrađeni su prvi podaci popisa stanovništa iz kojih smo mogli saznati koliko stanovnika trenutno broji Hrvatska, broj kućanstava i stanova.

Ostali podaci će se objavljivati u sljedećim mjesecima na stranicama Državnog zavoda za statistiku, no kako doznajemo, i u Varaždinskoj županiji baš kao i u nekim drugim dijelovima Hrvatske, stanovnici se žale da nisu obuhvaćeni popisom.

Konkretno, radi se o građanima iz Općine Kneginec i Općine Vidovec koji su se požalili lokalnoj vlasti da nisu popisani, stoga su Općine pozvale sve građane koji imaju isti problem da se jave. Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić je između ostalog napisao da postoje i slučajevi kako su studenti koji studiraju u Zagrebu upisani kao stanovnici Zagreba, a u općini imaju prebivalište i na popisu su birača. 

Nakon prikupljanja informacija o nepopopisanim stanovnicima, Općine će uputiti zahtjev Državnom zavodu za statistiku kojom će zatražiti nadzor nad provedbom popisa na području općine.

Prvi službeni podaci

Prema prvim službenim podacima Popisa stanovništva, u Hrvatskoj trenutno živi 3,88 milijuna stanovnika, a kada to usporedimo s 2011. godinom, broj stanovnika smanjio se za 9,5 posto, odnosno za više od 396 tisuća stanovnika. Varaždinska županija novim popisom broji  160.264 stanovnika, dok je prije deset godina taj broj bio 8,92 posto veći, odnosno, izgubili smo 15.687 stanovnika.

Komentari