BRZI TEST KOD KUĆE

U ljekarne stiže brzi kućni test na koronu, evo kako će se koristiti

Objavljeno: 12.05.2021. 08:48

Zadnja izmjena: 12.05.2021. 08:52

Foto: Ilustracija

Agencija za lijekove i medicinske proizvode HALMED je jučer dobila obavijest kako u Hrvatsku stižu brzinski testovi na koronavirus, a u Hrvatsku stižu za desetak dana.

Kako prenosi Index, brzi test kojim će građani sami sebi moći provjeriti prisutnost koronavirusa uskoro stiže na police hrvatskih ljekarna, a njihova cijena trebala bi biti ispod 100 kuna. Uz ovaj odobreni test, najavili su i nabavku dodatnih testova, a svaki od njih će sadržavati svoje upute za upotrebu kojih se potrebno pridržavati. Trenutno je još nepoznato hoće li se takav test priznavati kao u Austriji jer o tome odlučuje HZJZ.

- To su medicinski proizvodi koji su namijenjeni za samostalno korištenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provjere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno, jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način - rekla je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić za tportal.

Kako će se test koristiti?

Prije uzimanja uzorka za ovakvo testiranje bit će potrebno nekoliko puta ispuhati nos i oprati ruke. Za provođenje testa koristit će se priložena epruveta, pufer za ekstrakciju i štapić za uzimanje uzorka, a princip je sličan kao kod dosadašnjeg testiranja na koronavirus. Ako se u roku od 15 do 20 minuta pojave dvije obojene linije, korisnik je pozitivan na koronavirus. Ako se u roku od 15 do 20 minuta  pojavila gornja crtica, a donja nije, rezultat je negativan, a ako se u tom roku nije pojavila ni gornja linija, test je nevažeći te ga je potrebno ponoviti. 

Rezultati testa bit će dostupni za 15 do 20 minuta od uzimanja uzorka. Test je prikladan za sve dobne skupine, a preporučena starosna dob korisnika je od 14 od 90 godina.

 

Komentari