problemi s radnicima

U Ludbregu morali ograničiti broj ukopa: 'Plaća je dobra, ali nitko ne želi biti grobar'

Objavljeno: 08.02.2023. 19:43

Zadnja izmjena: 08.02.2023. 19:43

Nedostatak grobara već duže muči i Grad Ludbreg, pa je tamošnja komunalna tvrtka Lukom, bila prisiljena ograničiti broj dnevnih ukopa, prenosi HRT.

Većinu komunalnih poduzeća u hrvatskim gradovima već godinama muči nedostatak grobara. Ljudi koji su to radili gotovo cijeli radni vijek, sada su u mirovini, a mladi i zdravi teško se odlučuju za ovaj posao, iako je plaća, za hrvatske prilike, vrlo dobra. 

Samo ih je osam, a svakodnevno uređuju i obavljaju ukope na čak dvanaest groblja na području Ludbrega i okolnih općina. Za iskop jednoga groba, dvojici radnika potrebna su četiri sata, a temperature koje se posljednjih nekoliko dana spuštaju ispod nule, posao dodatno otežavaju. Tu su i obaveze tijekom pogreba te na kraju zatrpavanje groba. Stoga, broj ukopa dnevno ograničen je na tri. 

-- Situacija je recimo škakljiva kao i kod ostalih naših kolega u Hrvatskoj. To je deficitarno zanimanje, rekla je Spomenka Škafec, direktorica tvrtke Lukom Ludbreg za HRT. 

Naznake da će biti bolje ne naziru se, iako je plaća redovita i odavno premašuje tisuću eura. I dok muškarcima posao nije privlačan, na natječaje se nerijetko javljaju žene. No njih na ta radna mjesta ne zapošljavaju.

 

 

 

Komentari