49. barokne večeri

U petak se otvaraju Barokne večeri, na Starom gradu vatromet i najveći hitovi grupa Abba

Svečano otvorenje 49. po redu Varaždinskih baroknih večeri održat će se 20.rujna u 20 sati u varaždinskoj katedrali, a cjelokupna ovogodišnja manifestacija najavljena je danas u prostorima Gradske vijećnice.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.09.2019. 12:28

Zadnja izmjena: 18.09.2019. 12:29

Svečano otvorenje 49. po redu Varaždinskih baroknih večeri održat će se 20.rujna u 20 sati u varaždinskoj katedrali, a cjelokupna ovogodišnja manifestacija najavljena je danas u prostorima Gradske vijećnice.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Unatrag nekoliko godina festival svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija, Francuska, Španjolska Mađarska i Japan, a ove će godine to biti Švedska.

Ove će godine posjetitelji moći uživati u vrsnoj baroknoj glazbi, vinu i pivu, flmskim projekcijama, izložbi Stephana Lupina, slasticama iz varaždinskog kraja, švedskim delicijama, kao i radionici švedskog jezika. Nakon svečanog otvaranja u petak, u 21:45 vas ispred Starog grada očekuje ''Romeo i Julia Kören'' koji će uz barokonu glazbu podsjetiti i na najveće hitove švedske grupa ''Abba'', a kasnije i svečani vatromet.

Švedski izvođači će vrhunskim izvedbama donijeti kuriozitete barokne glazbe, a uz njih i hrvatske izvođače, slušat ćemo i norveške glazbenike, ali i korejski zbor s Varaždinskim komornim orkestrom te Zagrebačke soliste. Svakodnevne koncerte u Varaždinu će pratiti i jednako sjajni koncerti u Belcu, Knegincu, Krapini, Križevcima, Loboru, Ludbregu, Novom Marofu, Prelogu, Sv. Jurju na Bregu, Trakošćanu, Varaždinskim Toplicama i Vinici. 

Cjelokupni program pogledajte ovdje.

 

Komentari