novi podaci

U posljednja 24 sata preminulo je 5 osoba pozitivnih na COVID-19

Objavljeno: 22.04.2021. 11:42

Zadnja izmjena: 22.04.2021. 11:50

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentiran 121 novi slučaj zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 488, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 989.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 148 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 61 osoba je u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru, nalazi se 25 osoba, a u posljednja 24 sata preminulo je 5 osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 500 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 34 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 24 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 18.714 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 845.

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ponovno ukazuje na sljedeće:

  • Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava opstojnost bolničkog sustava.
  • Na privatnim druženjima u zatvorenom prostoru bez maske i distance, uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze, postoji velika vjerojatnost će se zaraziti većinu sudionika.
  • S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.
  • Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

Važeća Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske između ostaloga nalaže:

  • zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu
  • na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva
  • ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu i piće samo na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje
  • obustava rada dječjih igraonica u zatvorenom prostoru
  • sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja.

Komentari