Ekskluzivna ispovijest

Bivši kockar otvorio dušu i otkrio kako u Varaždinu kockaju svi - od liječnika do "šljakera"

Objavljeno: 17.02.2016. 19:59

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 14:01

U kockarnicu smo ušli prije jednog subotnjeg izlaska iz čiste zafrkancije. Uložio sam nešto kuna na rulet, odigrao i dobio solidne novce. Osjećao sam se super i u grad izašao kao kralj, započinje svoju životnu priču o paklu ovisnosti muškarac iz okolice Varaždina (podaci poznati redakciji, nap.) koji je ubrzo nakon toga u kockarnice počeo zalaziti svakodnevno...

Sve vrste ovisnosti razaraju obitelj, no ovisnost o kocki posebna je priča. Naime, prema dostupnim podacima u posljednjih desetak godina raste broj patoloških kockara. Rezulat je to sve veće dostupnosti igara na sreću i nagradnih igara, uključujući i one dostupne na internetu.

Raširenost kockanja rezultat je i prihvaćanja kockanja kao legalnog ponašanja, a o svojoj nekadašnjoj ovisnosti o kocki sve nam je ispričao muškarac iz okolice Varaždina koji se u kockarnici našao sasvim slučajno kao 18-godišnjak. Igrao je rulet na automatima, a zašto ga je baš ta igra zaokupila i kako se naposlijetku od ovisnosti oslobodio ispričao je ekskluzivno za eVaraždin.

"Ovisnost je u adrenalinu"

- Kad igrate kladionicu teško da ćete dobiti neki ozbiljniji dobitak. No, uložite li 300 kuna na rulet automatima, možete dobiti dobitak od 5 do 10 tisuća kuna. U tom trenutku, kad se sve vrti, "puca" vas nevjerojatan adrenalin i jednostavno o tom adrenalinu postanete ovisni. Svaka ta "vrtnja" bila je biti ili ne biti - kaže nam bivši kockar.

Inače, patološko kockanje je prema važećoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti jedna od šest kategorija "Poremećaja kontrole poriva".

- Iako se radi o nesupstancijalnoj ovisnosti, na neurobiološkoj razini, u mozgu, nastaju slične promjene kao i kod konzumacije psihoaktivnih tvari, osobito konzumacije kokaina – objašnjava nam Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica djelatnosti za javno zdravstvo i preventivnu medinicu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

"Zaboravite na vrijeme"

Slično se osjećao i naš izvor. Kaže da se zbog kocke noću znao probutiti i bez obzira na posao koji ga je ujutro čekao - sate i sate provoditi u kockarnici. Objašnjava i zašto.

- Svjetlo je u kockarnici prigušeno, atmosfera opuštena i jednostavno zaboravite na vrijeme. Znao sam kockati po nekoliko sati i pritom potpuno izgubiti pojam o vremenu. Naravno da sam zbog toga bio nenaspavan, no držala me ovisnost o adrenalinu – rekao nam je, dodavši kako mu je najveći dobitak u jednoj noći bio oko 40.000 kuna.

- Nije se baš jednostavno vraćati kući s tolikim novcem, no nekako bih došao – kaže, a na pitanje - tko u našem kraju zalazi u koncekarnice, odgovara da dolaze različiti profili ljudi, od liječnika, odvjetnika i nogometaša do "običnih šljakera". 

"50.000 kuna dnevno"

Struka pak tvrdi da si toj ovisnosti više izloženi oni siromašniji.

- Općenito niži društveni slojevi kockaju više od viših i češće kockanje sagledavaju kao prigodu za laku zaradu. Mlađe osobe kockaju češće od starijih, ali pritom više motivirani socijalizacijskim faktorima i zabavom, nego dobitkom – objašnjava Stipešević Rakamarić.

Muškarac iz okolice Varaždin ispričao nam je, pak, da su neki ljudi ubili stanju bili dnevno u kockarnici ostaviti i do 50.000 kuna. On je bio nešto discipliniraniji i u jednom trenutku čak u "solidnom plusu". No, uništili su ga, kako kaže, njegovi "visoki ciljevi".

- Želio sam više i više i u jednom trenutku potrošio svu ušteđevinu. Tada sam shvatio kako je vrijeme da prestanem s kockanjem, dok ne zaglibim još dublje. Jednostavno znao sam kad stati na loptu – rekao je muškarac srednjih godina koji sada već 10 godina nije ušao u kockarnicu.

Disfunkcija na svim poljima

Naš sugovornik je dobar primjer, koji si u glavi posložio neke stvari i maknuo se od kockarnica. Međutim, kod mnogih to nije slučaj. Mnogi koji imaju problema s kockom postali su disfunkcionalani na svim područjima života, osiromašili su obitelj i to je dovelo njihovog raspada sa svim posljedicama na mentalno zdravlje djece i bračnih partnera. 

Za Hrvatsku zasad postoje aproksimativni podaci i pretpostavlja se da ima oko 50.000 patoloških kockara., što je oko jedan posto stanovništva. To bi prema istoj aproksimaciji za Varaždinsku županiju značilo da imamo između 1.500 i 1.700 patoloških kockara.

- Iako centru za ovisnosti ZZJZ Varaždinske županije relativno često viđamo patološko kockanje kao paralelnu ovisnost, meni osobno se ta brojka čini pretjerana. Te osobe vodimo pod neko drugo glavno sredstvo ovisnosti, a kockanje se liječi usput kao paralelna ovisnost. Moglo bi se reći da među populacijom ovisnika, a oko 30 do 40 pacijenata je registirana ta ovisnost kao komorbiditet i ona se liječi paralelno s osnovnim poremećajem. Jedna osoba se liječi zbog alkoholne ovisnosti i eklatantnog primjera patološkog kockanja s osobnim bankrotom – rekla je Stipešević Rakamarić i istaknula kako su rizična skupina za razvoj patološkog kockanja i osobe koje rade u kazinima i kockarnicama te po prirodi svog posla imaju svakodnevnu dostupnost igrama na sreću.

Prevencija

Što se prevencije tiče, ona se svodi na primarnu edukaciju i senzibilizaciju javnosti, na prepoznavanje i tretiranje mentalnih poremećaja već u djetinjstvu i adolescenciji koji predisponiraju za ovisnosti.

- Važna je edukacija edukatora odnosno osoblja u prosvjetnom sustavu te u suradnji s njima od 2010. godine do sada u odjelu za mentalno zdravlje zbrinuto je preko 900 osoba od čega su većina djeca i mladi. Osim kroz odjele za mentalno zdravlje i ovisnosti, patološko kockanje zbrinjava se i kroz bolničke programe liječenja. Obiteljska terapija je nužna za uspjeh tretmana - istaknula je Stipešević Rakamarić te dodala kako je potrebna i individualna psihoterapija po kognitivno – bihevioralnom obrascu razvijajući pacijentovu odgovornost i unutarnju motivaciju. Izbor metoda u liječenju patološkog kockanja je grupna terapija, ali takavog vida terapije u varaždinskom odjelu nema.

- Važno je naglasiti da urbano planiranje i aktivna politika lokalne zajednice po pitanju otvaranja mjesta gdje se može kockati su od izrazite važnosti jer je nedopustivo da se takva mjesta nalaze u blizini škola i fakulteta primjerice ili mjesta gdje se mladi druže i zabavljaju. Društveni apsurd i sreća u nesreći je i to da se državni programi prevencije ovisnosti sufinanciraju upravo iz novca od igara na sreću - zaključila je Stipešević Rakamarić. 

Komentari