ispred vijećnice

U Varaždinu odana počast žrtvama zločina u Srebrenici - 'Da se ne zaboravi'

Objavljeno: 08.07.2022. 12:20

Zadnja izmjena: 08.07.2022. 12:20

Ispred Gradske vijećnice Grada Varaždin danas, u petak 8. srpnja 2022. godine istaknuta je poruka "Da se na zaboravi",  a odnosi se na stradanje nevinih žrtava u Srebrenici 1995. godine.

Obilježavanju Dana stradanja u Srebrenici organizatorima, članovima Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske za Varaždinsku županiju priključili su se gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj i zamjenik Miroslav Marković, Zdravka Grđan predsjednica i članovi Gradskog vijeća Grada Varaždina. Komemoraciji se priključio i Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije sa zamjenicom Silvijom Zagorec te predsjednikom skupštine Josipom Križanićem. Uz ostale uzvanike odaslali su jednostavnu poruku solidarnosti s bošnjačkim narodom i nevinim žrtvama rata.

- Sjećamo se tragičnog događaja koji se zbio u srpnju 1995. godine u Bosni i Hercegovini. Taj događaj pokazuje sav besmisao rata. Pogubiti gotovo 8,5 tisuća  ljudi je zaista genocid. Nažalost, svijet se nije opametio jer vidimo da imamo sličnu situaciju ponovo sada u Ukrajini. Nažalost, Svijet ne uči iz svojih grešaka. Mi ćemo napraviti sve da se sjećamo ovog čina, groznog genocida koji je počinjen - rekao je Bosilj.

I župan Anđelko Stričak ocijenio je taj događaj u Srebrenici jednim od najgorih zločina u povijesti Europe. Sjetivši se i drugih ratova na ovim područjima, te rata u Ukrajini, ukazao je na važnost  sjećanja na nedužne žrtve te dodao: - Okupljeni smo ovdje i šaljemo poruku mira te promišljamo koliko nam je mir neophodan i potreban - rekao je.

Komentari