svečano otvorenje

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena izložba ''Priče koje kroje Varteks''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 05.09.2019. 12:46

Zadnja izmjena: 05.09.2019. 12:50

Jučer je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu svečano otvorena izložba „Priče koje kroje Varteks“. Nazočne uzvanike pozdravili su ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, predsjednik Uprave Varteksa Nenad Bakić, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je i svečano otvorio izložbu.

Prošle je godine u Gradskom muzeju Varaždin održana izložba „Stoljeće tekstila“ kojom je predstavljen povijesni pregled razvoja Varteksa, dok izložba u Zagrebu ima za cilj još jednom ukazati na kvalitetu i liderstvo ove modne tvrtke kako kroz povijest tako i ubuduće.

Izložba je koncipirana tako da se kroz 14 atraktivnih priča prezentiraju zanimljivi isječci i uloga Varteksa na svjetskoj modnoj sceni. Od kreacija Žuži Jelinek dizajnirane za Varteks, vrijednih ruku žena radnica koje su omogućile razvoj ove industrije, marketinške djelatnosti 30-ih godina do danas, prezentacija proizvoda Tvornice Tivar odijela (naime tvornica do 1948. nosi naziv ) u različitim tiskovinama i promotivnim materijalima. Priče se nastavljaju kroz Varteksove retro modele, prezentaciju proizvodnog procesa te prezentaciju muške i ženske odjeće kroz povijest, a u zasebnoj priči obuhvaćena je proizvodnja uniformi za civilne i vojne potrebe.

Komentari