'TALENTOM DO IZVRSNOSTI'

Učenici Glazbene škole kroz vrijedan projekt surađuju sa školom u Nizozemskoj

Objavljeno: 28.07.2021. 10:05

Zadnja izmjena: 28.07.2021. 10:08

Glazbenoj školi Varaždin je kao jedinoj glazbenoj školi u Hrvatskoj odobren program mobilnosti ove godine.

Glazbena škola u Varaždinu prijavila se s projektom 'Talentom do izvrsnosti - postajanje glazbenikom' na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU. Navedeni projekt je tako odobren i od strane nacionalne agencije te će učenici viših razreda srednje glazbene škole biti u mogućnosti upoznati i sudjelovati u radu "School for Young Talent" koja djeluje u sklopu institucije "Royal Conservatoire The Hague" - Koninklijk Conservatorium u Nizozemskoj.

Ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić objasnio je zašto su odabrali školu u Den Haagu. - To je bila jedna od rijetkih glazbenih škola s programom sličnim našem. Mnoge srednje glazbene škole u Europi su pod osnivačem privatne ili lokalne uprave i one obično nude samo kurikulum glazbenih tečajeva/predmeta. S druge strane, Varaždinska glazbena škola i School for Young Talent institucije su koje svojim studentima pružaju cjelovit integrirani nastavni proces te mladim glazbenicima nudi razvoj umjetničkih i intelektualnih kapaciteta kroz identifikaciju s institucijom koju pohađaju - rekao je Matačić.

Povezivanje tradicije i inovacija

Najstariji nizozemski konzervatoriji Royal Conservatoire The Hague od svog osnutka 1826. godine teži povezivanju tradicije i inovativnosti u kulturi i obrazovanju, a uskoro će preseliti u novoizgrađeni kulturni i obrazovni kompleks Den Haaga "Amare". Desetljećima se zalaže za najvišu kvalitetu u obrazovanju, na kojem su kao nastavnici zaposleni međunarodno poznati glazbenici, a gdje su tradicija i vještina jednako važni kao i eksperiment i inovacija. Konzervatorij obuhvaća sve stupnjeve obrazovanja, a za takvo ustrojstvo se kao institucija zalaže i Glazbena škola u Varaždinu.

Komentari