ispričali su nam sve, pročitajte

FOTO: Mladi Varaždinci i Marofčani na razmjeni istočno od Hrvatske - ovo su njihova iskustva

Objavljeno: 11.10.2016. 20:07

Zadnja izmjena: 11.10.2016. 20:31

Sve češće učenici naših škola odlaze na razmjene u škole diljem Europe. O tome gdje su bili , što su radili i kako su se proveli razgovarali smo s učenicima i voditeljima iz Druge gimnazije Varaždin i Srednje Škole Novi Marof. 

Iako su išli na različita mjesta i obavljalli drugačije aktivnosti, zajednička im je misao da su proveli dane druženja i učenja koje će još dugo pamtiti. I da su stekli znanja koja se ne mogu naučiti pukim čitanjem knjiga. Zajedničko im je i to što nisu išli, kako to obično biva, na Zapad, nego u zemlje istočno od Hrvatske. I tamo se susreli s drugim kulturama, a opet i našli puno sličnosti s onom u kojoj si rođeni.

Zajedno s mladim Srbima, Rumunjima i Mađarima

Iva Sakač, Ružica Bagarić, Lorena Huđek i Helena Brezovec četiri su od ukupno trinaest učenika Druge gimnazije Varaždin koje su s profesoricama njemačkog Barbarom Kasun i Gertrud Rehner-Braisch posjetili gimnaziju u Rumunjskom gradu Sibiu. Osim mladih Rumunja iz grada koji ima i njemačko ime Hermannstadt, s njima su bili i učenici iz Zrenjanina u Srbiji kao i oni mađarske nacionalne manjine. Ono što sjedinjuje ova četiri različita naroda jest njihova zajednička prošlost pod krunom Habsburgovaca. Stoga je i jezik kojim su se tamo sporazumijevali uglavnom bio njemački. Tri su dana provele u slušanju predavanja i u zanimljivoj istraživačkoj igri nalaženja objekata u gradu i vratile se prepune dojmova.

- Susrele smo različite kulture, vidjele ljude sa sela koje u grad dolaze u narodnim nošnjama. A mladi su poput nas, slušaju svu glazbu koju i mi slušamo. Hrana im je malo ljuća, ali nam se dopao papanaš - fritule sa sladoledom prelivenim borovnicom - iznose svoja još svježa sjećanja. 

U pamćenje im se urezala i gimnazija koju su posjetile - u starinskom stilu, s drvenim stepenicama i Evangeličkom crkvom u dvorištu. Stekle su prijateljstva sa svim učenicima - Srbima, Mađarima, Rumunjima - koja se nastavljaju i dalje preko fejsa. Ružica se tamo oprobala i u novinarskom poslu - fotografirala je, hvatala bilješke, intervjuirala i sve to objavljivala na web stranici projekta.

Srednjoškolci iz Novog Marofa u posjetu Srbiji

Učenici Srednje škole Novi Marof već drugu godinu sudjeluju u projektu Erasmus+, ovog puta na temu socijalnog poduzetništva i nezaposlenosti mladih. Projekt ima dva dijela i prvi dio pod nazivom Učini nešto za sebe i zajednicu odradili su u srbijanskom gradu Adi, zajedno s mladima iz Makedonije, Mađarske i Grčke. Tamo je otišlo četvoro novomarofskih učenika - Tea Čikan, Dominik Bešanić, Izabela Sabolić i Valentina Gašparuš, zajedno s profesoricom hrvatskog Krisitnom Kirić.

- Svakoga smo dana na radionicama razgovarali o ekonomskoj situaciji u našim državama, broju nezaposlenih, o statusu mladih. Uz to smo imali i razne aktivnosti na otvorenom kao što su paintball, plivanje ili jahanje – prepričava Tea.

- Nakon radionica trebali smo  prezentirati rezultate izvršenih zadataka. Tako smo stjecali vještine javnog nastupa, prezentiranja i komunikacije na stranom jeziku - nadopunjava Dominik.  

- Na interkulturalnim večerima upoznavali smo kulture zemalja sudionica, koje su predstavljale svoju tradicionalnu hranu, poznate proizvode, plesove i ostalo. - prisjeća se Izabela. Na sve te zanimljive načine, kako je izjavila voditeljica Kristina Kirić, otkrivali su se razlozi nezaposlenosti u ovim zemljama te se podučavalo o socijalnom poduzetništvu.

Razmjena učenika nije samo dio obrazovnog procesa. Mladi koji putuju u druge zemlje nauče se cijeniti razlike i prepoznavati sličnosti. Učenje o zajedničkoj prošlosti i problemima s kojima se susreću mladi u svim ovim zemljama, kao i prijateljstva koja se stječu ostavit će na njihove umove dublji trag od velike većine gradiva kojeg slušaju u školskim klupama.

Komentari