''ideologija fašizma nije pobjeđena''

Udruga antifašističkih boraca iz Ludrega osvrnula se na vandalizam na partizanskoj bolnici na Kalniku

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.03.2018. 18:28

Zadnja izmjena: 15.03.2018. 18:31

Udruga antifašističkih boraca i antifašista općina i grada Ludbrega (UABA) poslala je priopćenje u kojima je htjela ukazati na ustaške simbole koji su se pojavili u blizini partizanske bolnice u Gabrinovcu.

Kako navode u priopćenju, činjenica je da je fašizam pobijeđen u 2. svjetskom ratu, ali ideologija fašizma nije, te kako navode - u vrijeme Domovinskog rata, na krilima narastajućeg nacionalizma, došlo je do njezine obnove. 

- Dovoljno se sjetiti masovnog rušenja spomenika i spomen obilježja iz Narodnooslobodilačke borbe. Srušeno ih je više od 3.600. - navode u priopćenju i dodaju kako se u to vrijeme tražilo da se izbrišu svi nazivi ulica i trgova, a koji bi mogli podsjetiti na NOB-u, spaljivale su se knjige iz knjižnice koje su bile napisane ćiriličnom pismom, ispisivali su se ustaški simboli te «stari hrvatski pozdrav –za Poglavnika i dom spremni» i tome slično., samo da bi se, kako navode - obezvrijedila NOB-a i njezine tekovine.

Podsjetimo, bolnica je započela je radom 21. rujna 1943. godine i neprekidno je radila do 08. veljače 1944. godine kada je bila spaljena. Bolnica se održala gotovo 5 mjeseci na izrazito nesigurnom i ratom zahvaćenom terenu.

 

Komentari