prava slika stvari

15 objekata zatvoreno, gostiju nema, troškovi rastu... Teški dani za ugostitelje u Varaždinu

Prema riječima predsjednice udruženja ugostitelja, od početka pandemije u Varaždinu otvorila su se svega dva nova ugostiteljska objekta, dok se zatvorilo njih petnaest. Korona je i, kako kaže, sasvim promijenila navike ljudi...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.02.2022. 08:30

Zadnja izmjena: 27.02.2022. 12:05

Situcija u varaždinskom ugositeljstvu je katastrofalna i neobećavajuća, rekla je predsjednica Udruženja ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin Jadranka Behin u eTV studiju.

Prema njezinim informacijama, od početka pandemije u Varaždinu otvorila su se svega dva nova ugostiteljska objekta, dok se zatvorilo njih petnaest. Korona je i, kako kaže, sasvim promijenila navike ljudi.

- Nema više druženja, nema više sastanaka uz kavu i piće, a to sve nama šteti. Nema prometa. Imamo zaposlene ljude koje isto treba platiti, a plaće također idu ''nebu pod oblak'. S našim davanjima za te radnike komotno možemo platiti još dva radnika, a niti radne snage nema - rekla je Behin.

'Pandemija je promijenila navike ljudi'

'Prvi put uključeni ugostitelji'

Prema riječima dogradonačelnika Miroslava Markovića, dolaskom na vlast SDP je poduzeo konkretne mjere vezane uz ugostitelje. Osim smanjenja poreza na potrošnju, po prvi puta su se za jednokratne naknade iz poduzetničkog fonda uključili i ugostitelji.

- Konkretna mjera je da smo od 1.siječnja smanjili porez na potrošnju za 1 posto. To je ono što plaćaju građani kad dođu popiti kavu, ali naravno da se on nakupi tokom mjeseca i teško je ugostiteljima to platiti jer je to nekakav parafiskalni namet koji uz sve ostale namete koje država nameće. Država je najodgovornija i trebala bi rasteretiti rad - rekao je dogradonačelnik i dodao kako će pokušati ukinuti porez na potrošnju kroz naredne tri godina.

'Smanjili smo porez na potrošnju'

'Zašto čekati još tri godine?'

Poduzetnici i obrtnici jesu zahvalni na smanjenju poreza na potrošnju, nadovezala se Behin, no pitala je zamjenika gradonačelnika:

- Dal' je možda postojala mogućnost da mi plaćamo jedan posto, a da se dva posto makne? Mislim da kroz sve te godine kroz koje plaćamo tri posto poreza na potrošnju i tolike parafiskalne namete, mislim da bi bilo ljepše, a od Grada se ne bi tolko uzelo, da se stavili da plaćamo jedan posto ili da ste to potpuno ukinuli. Zašto čekati još tri godine da se još ne znam koliko ugostiteljskih objekata zatvori - rekla je Behin.

'Porez na potrošnju trebalo je još više smanjiti'

'Vi ste povećali cijene'

Dogradonačelnik Marković dodao je pak kako prihodi od poreza na potrošnju nisu mali te kako su u 'dobrim vremenima' oni iznosili čak i do 2 milijuna kuna.

- To nisu mali prihodi gledajući proračun. Vama jesu, ali ja ponavljam, kava je nekad bila 7,8 kuna, sada je 12 kuna, zavisi gdje je pozicija. Taj porez na potrošnju je nešto što plaća gost. Vi ga naplatite gostu isto kao i PDV i onda ga trebate platiti Gradu. Ajmo reći, to bi ista trebala biti neka prolazna stavka. Nimo mi izmislili taj porez, mi ga želimo ukinuti - rekao je Marković.

'Prihodi od toga poreza nisu mali'

'PDV je povećao HDZ'

Osim poreza na potrošnju, riječ je bila i o PDV-u kojeg je prema riječima Miroslava Markovića, "upravo HDZ-ova vlada" s 13 poto vratila na 25 posto.

- Boris Lalovec, ministar financija u vladi Zorana Milanovića je skinuo ugostiteljima PDV s 25 posto na 13 posto da bi ova vlast vratila na 25 posto. Ja se sjećam toga, PDV je bio na 13 posto i ljudi su bili zadovoljni jer su si time olakšali poslovanje. Kome je u interesu samo uzeti, a ne davati?

'HDZ-ova vlada je povećala PDV'

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali Miroslav Marković i Jadranka Behin pogledajte ovdje:

 

Komentari