prijedlog zakona

Ukida se popis stanovništva, evo što će ga zamijeniti

Objavljeno: 04.07.2024. 12:08

Zadnja izmjena: 04.07.2024. 12:11

Foto: Arhiva

Kako piše Index, Vlada je u prvo čitanje sa sjednice uputila prijelog zakona čijim će se usvajanjem ukinuti provođenje popisa stanovništva.

Naime, kako dalje navodi Index, riječ je o prijedlogu Zakona o Središnjem registru stanovništva gdje će se povezati podaci iz svih postojećih evidencija s puno primjenom od lipnja 2026. Godine.

- Novi Zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć nužna i potrebna – rekao je o prijedlogu Zakona premijer Andrej Plenković. 

Uvođenjem spomenutog Zakona ustrojit će se Središnji registar stanovništva, elektronički vođena službena evidencija. U njoj će se povezati podaci iz zasebnih evidencija i registara poput državnih matica, upisnika i slično, a sve će voditi Ministarstvo financija, Porezna uprava. Ministar financija Marko Primorac pojasnio je kako će se u Registar upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, strancima koji imaju prebivalište ili boravak u državi kao i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske. Na taj način bi se i po prvi put ustrojila evidencija o hrvatskim državljanima izvan domovine, kazao je Primorac.

Komentari