PREMINUO DRAGUTIN DRK

"Izazova je bilo napretek, nikada nisam ni pomislio da je kraj"

Objavljeno: 08.02.2021. 11:19

Zadnja izmjena: 09.02.2021. 00:10

Foto: Arhiva

Dragutin Drk (25. rujna 1937. – 8. veljače 2021.)

Danas je u prijepodnevnim satima preminuo Dragutin Drk (83), spirtus movens Vindije i Koke odnosno najvećeg varaždinskog poslovnog sustava koji ukupno broji više od deset poduzeća.

Vindija i Koka dva su najjača poslovna sustava na razini cijele županije, koja ukupno zapošljavaju gotovo 3.700 ljudi, te ostvaruju godišnje prihode veće od 4,2 milijarde kuna. Ujedno je riječ o dva najjača varaždinska poslovna sustava na razini cijele Hrvatske, koji su prihodovniji, primjerice – i od Podravke i od Dukata.

Dragutin Drk medijski je istupao vrlo rijetko, odnosno gotovo – nikad. U jednome od posljednjih intervjua koji je dao za Poslovni dnevnik prisjetio se kako je 1964. godine u Vindiju došao kao mladić u dobi od 24 godine.

Bila je to tada mala lokalna mljekara kojoj je četiri godine kasnije došao na čelo pa u sljedećim desetljećima uspio izgraditi poslovno carstvo koje je ostalo neokaljano aferama. Prije tri godine proslavili su okruglu 60. obljetnicu poslovanja, a povodom toga Drk se – u svome stilu, vrlo koncizno – prisjetio nekih od ključnih trenutaka.

Ključni trenuci


Jedan od takvih trenutaka bila je akvizicija Koke 1996. godine, a jedan od ključnih poteza u poslovanju Vindije dogodio se početkom 1990-ih, kada je kupljena nova linija za tetrapak. Liniju je tada, 1992. godine, otvorio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman – a ostalo je povijest.

Na mirovinu nikad nje niti pomislio, niti je o njoj volio razgovarati. Na konstataciju da je jedan od najdugovječnijih hrvatskih biznismena, tek je kratko rekao: „O tome ne razmišljam često. Dinamika je sve ove godine naprosto takva da morate biti operativni, uvijek u toku“.

Nije se složio s konstatacijom da je konzervativan gospodarstvenik koji ne voli ulaziti u rizike. „To je zabluda“, naglasio je, dodajući kako mu je jedan od najvećih rizika bila upravo akvizicija Koke.

Radio do samoga kraja


Oni koji su ga poznavali kazat će kako je najveću brigu unutar tvrtke posvećivao rashodima i ljudskim potencijalima. On sâm je pak rekao: „Mislim da dobro poznajem ljude, teško me netko može prevariti. To ne ide.“

Zanimljive su i njegove riječi kako nikada nije imao krizni trenutak, odnosno – nikad nije ni pomislio da nešto neće moći prebroditi. „Ne, nikad“, odgovorio je kategorički. „Izazova je bilo napretak, ali nikad nisam pomislio da je kraj“.

Dragutin Drk u povijest odlazi kao jedan od najvećih i najdugovječnijhih gospodarstvenika u modernoj povijesti Varaždina i cijele Hrvatske. 

Radio je do posljednjeg trenutka.

  • Jedan od posljednjih njegovih intervjua možete pročitati ovdje.
  • O nepoznatim detaljima iz života Dragutina Drka pisali smo prije nekoliko godina, ovdje.