razgovarali smo s ravnateljem strojarske

LAŽNA FAMA Varaždinci upisuju 'PREMALO' obrtničkih zanimanja ili samo - 'KRIVA' zanimanja?!

Objavljeno: 31.10.2017. 10:51

Zadnja izmjena: 31.10.2017. 11:02

Svjedoci smo sve većeg problema koji se odnosi na obrt i obrtnička zanimanja koji se ne odnosi samo na zapošljavanja i odlazak sposobnih i mladih ljudi u inozemstvo u potragu za poslom već se problem s obrtničkim zanimanjima javlja pri samom upisu u određenu školu o čemu su nam više ispričali ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar i profesor Drago Novak.

Često se problem generalizira mišljenjem da se općenito nedovoljno učenika upisuje u strukovna zanimanja, no ravnatelj Žunar rekao nam je neke vrlo zanimljive podatke:

1. Upisuju se "kriva" zanimanja

Prema podacima koje nam je iznio ravnatelj Žunar, čak 70% učenika upisuje strukovna zanimanja, a 30% gimnazije no, kako tvrdi, nama ne trebaju sva zanimanja koja se nude jer je to jednostavno preskupo za nas, a učenici neće imati posla pa će se dodatno trošiti novac na prekvalifikacije.

2. Upisuju se "tek toliko da se upišu"

Također, problem je nepostojanje bodovnog praga pa se često upisuju loši učenici, tek toliko da nešto upišu budući da nisu uspjeli u neka druga zanimanja i škole što se očito pokazalo pogrešno.

- Kao škola ne možemo puno učiniti jer je problem u društvu koje je tek nedavno izašlo iz socijalističkog modela gdje je stav roditelja bio: Ako ne želiš učiti ići ćeš u zanat. Ali sada više nije tako, oni najbolji bi trebali ići u obrtnička zanimanja jer obrt 'drži' i razvija gospodarstvo, a znamo da dobar poduzetnik ima posla i puno radi, ali može živjeti od svoga rada, no to se ne može promijeniti preko noći - rekao je profesor Novak

Komentari