NOVI NAČINI

Uskoro ćemo se moći cijepiti i u ljekarnama - donosimo detalje

Uz cijepljenje, građani će u ljekarnama moći podići i covid-potvrdu...
Objavljeno: 23.07.2021. 08:04

Zadnja izmjena: 23.07.2021. 08:07

Foto: Arhiva

S obzirom na to da je u Hrvatskoj procijepljenost još uvijek manja od 50 %, stručnjaci smatraju kako je nužno pronaći nove načine kojima bi se postigao veći obuhvat cijepljenih.

Kako prenosi Jutarnji list, zbog naglog širenja delta soja virusa te zbog mogućeg četvrtog vala zaraze, jedan je od prijedloga za nove načine cijepljenja uvođenje cijepljenja u ljekarnama kojih ima i u područjima sa slabijom zdravstvenom zaštitom, odnosno, u neposrednoj su blizini domova građana. Broj uključenih ljekarni u cijepljenje ovisit će o broju mobilnih timova u kojima obavezno mora biti liječnik, a prijedlog o cijepljenju u ljekarnama proizlazi iz uspješne prakse cijepljenja protiv gripe. Također, odmah se u bazu podataka uvodi cijepljeni građanin, što znači da je moguće dobiti covid-potvrdu kad mu zatreba jednako kao da se cijepio na punktu ili u ordinaciji primarne zdravstvene zaštite.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo naglasila je kako su u pripremnoj fazi cijepljenja u ljekarnama, što će koordinirati Ljekarnička komora. - U ljekarnama će cijepiti mobilni liječnički timovi koje će koordinirati zavodi za javno zdravstvo pojedine županije. Najvjerojatnije će se cijepiti u jednoj smjeni, ujutro ili poslijepodne, s tim da će se građani obavijestiti kojega dana i u koje vrijeme u njihovu ljekarnu stiže cjepivo - rekla je Soldo za Jutarnji list. 

Komentari