svakog ponedjeljka

Uskoro kreće testiranje djece prije odlaska u školu? Evo što kaže Božinović

Prema novim pravilima HZJZ-a, karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.
Objavljeno: 26.01.2022. 08:40

Zadnja izmjena: 26.01.2022. 08:40

Uskoro bi se trebao uvesti novi režim po kojem bi se svakog ponedjeljka prije odlaska u školu djeca trebala testirati, a u tijeku je razrada tog plana između Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ-a.

Kako prenosi Index, vjerojatno je da se s novim režimom krene u prvoj polovici veljače i da testiranje djeca obavljaju jednom tjedno - ponedjeljkom. Prema novim pravilima HZJZ-a, karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece. Najmanje je onih koji se najkraće cijepe, od pet do 11 godina, a najviše od 15 do 19 godina. Trenutno je covid-pozitivno nešto manje od 16.000 djece, od čega su 3.000 djeca predškolske dobi, dok je pozitivno 13.000 djece koja idu u školu. Najviše ih je u dobi od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok je oko 11.000 djece u samoizolaciji.

- Ideja je da se ti testovi podijele učenicima, njihovim roditeljima, da se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu - rekao je je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Index.

Komentari