VARAŽDINSKA GRAĐANSKA GARDA

Uzicu topa na Starom gradu sutra će povući Boris Kos, evo kojim povodom

Objavljeno: 19.04.2024. 11:42

Zadnja izmjena: 19.04.2024. 11:42

Ovu subotu, 20. travnja, Varaždinska građanska garda nastavlja sezonu smjene straže uz glasni pucanj iz topa ispred Starog grada. Nakon smjene straže od 11 do 12 sati ispred gradske vijećnice, popularni Purgari će ovotjedni pucanj iz topa posvetiti obilježavanju 120. obljetnice organiziranog obrtništva u Varaždinu.

Čast da povuče uzicu varaždinskog topa pripast će Borisu Kosu, dugogodišnjem predsjedniku Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin, koji sada obnaša dužnost dopredsjednika UHOV-a. Ovogodišnji Obrtnički sajam bit će održan ovu subotu od 8 do 13 sati u sklopu obilježavanja 120 godina organiziranog obrtništva u Varaždinu. 

Na Trgu kralja Tomislava, Franjevačkom trgu i u Pavlinskoj ulici, varaždinski obrtnici će na štandovima prezentirati i prodavati rad svojih vrijednih ruku - suvenire, ručno rađeni nakit, proizvode od ručno tkanog platna, licitarske proizvode, igračke izrađene od pamučnog konca, mirisne svijeće, domaće čajeve i sokove, kaktuse i sukulente, ekološku kozmetiku, proizvode od drva, ručno pletene torbe, proizvode od buče, kovane proizvode i mnoštvo drugih vrijednih proizvoda koje će obrtnici ponuditi po popularnim cijenama. Posjetitelje sajma očekuje i bogati prigodni program.

Podsjećamo, povijest Varaždinske građanske garde seže u davnu 1750. godinu, na poticaj Turističke zajednice grada Varaždina Garda je ponovno zaživjela 1990., a od 2017. godine uvrštena je na popis nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Komentari