u pbz-u dobila otkaz, dorh provodi istragu

FATALNA 'BANKARICA' IZ KRKANCA Poznanicima iz okolice Varaždina nudila ''VIP kamatu'' i prevarila ih za stotine tisuća kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.12.2017. 08:45

Zadnja izmjena: 08.12.2017. 11:41

Foto: Facebook / Viktor Hranić

U svega tjedan dana u redakciju su nam stigle su čak dvije optužbe različitih ljudi. Oni se ne poznaju i nikada nisu čuli jedan za drugoga, ali ih povezuje jedno ime - Valentina Moravec. Lažno predstavljanje, lažiranje ugovora, krađa novaca i prodaja tuđeg stana - sve se to, prema riječima prevarenih ljudi, veže uz njezino ime.

Prema njihovim riječima, ona se predstavljala kao zamjenica direktorice PBZ banke tvrdeći da radi uzornog ponašanja u banci ima pravo ''VIP klijentima'' nuditi povoljnu i vrlo visoku kamatu na štednju. Iako je prva obitelj htjela ostati anonimna, ispričali su nam sve detalje, a kako oni kažu - sigurni su da oni nisu jedine žrtve te žele ljude upozoriti na nju i njezine sumnjive postupke.

- Sve je to zapravo išlo na povjerenje. Mi smo ''uložili'' više stotina tisuća kuna, a niti pola od iznosa nismo dobili natrag, a kamoli nešto više - rekao nam je oštećeni koji nam je dostavio i dokumentaciju sličnu onoj koju obavljujemo u prilogu ovog članka.

- Ona je radila u PBZ, ali nikad nije bila zamjenica direktorice. Kasnije je u toj banci dobila otkaz, ali se i dalje predstavlja kao njihova zaposlenica - govori nam oštećenik.

''Kamata 20 % svaka dva tjedna''

Detalje drugog slučaja iznijela nam je još jedna osoba, a radi se o Zoranu Kojiću iz Trnovca Bartolovečkog, vlasniku građevinske firme koji je nije želio sakriti vlastiti identitet, naprotiv. Kako nam je rekao Zoran, Valentinu je upoznao preko njezinog muža, a više su se počeli družiti kada je Kojić izvodio građevinske radove na njihovoj kući u Krkancu.

- Tokom radova su mi nudili kratkoročno oročenje novaca. Rekla je, svakih dva tjedna je kamata 20 % na bilo koji iznos. Ja sam oročio 50 tisuća kuna i te novce sam jedva nekako izvukao od nje - govori nam Kojić i dodaje kako tek tu priča počinje jer su najprije ostali dužni 180 tisuća kuna za radove.

Prema njegovim riječima, tada mu je rekla kako prodaje stan u Supilovoj ulici u Varaždinu po povoljnoj cijeni, ali mu je napomenula da stan još nije prepisan na nju jer treba još otplatiti nekih 90 tisuća kuna kredita.

- Nakon toga sam joj dao 100 tisuća kuna da zatvori kredit kako bi stan prepisala na sebe, a zatim na mene. Ona je meni zajamčila i potpisala izjavu da je stan njezin, ali zapravo stan uopće nije bio njezin nego je ona samo potpisala kupoprodajni ugovor sa tvrtkom Teming koja je vlasnik stana, ali stan uopće nije otplatila.- govori nam Kojić

Da su te informacije istinite, potvrdio nam je i direktor Teminga Miroslav Težak koji nam je rekao kako je Moravec zaista htjela kupiti stan te da su potpisali ugovor, no on je ugovor morao raskinuti budući da Moravec nije platila stan u dogovorenom roku.

Kako nam dalje prepričava Kojić, prije nego što je saznao da stan nije njezin, preko nje je opet oročio 100 tisuća kuna jer mu je opet nudila visoku kamatu na štednju. Sveukupni dug prema Kojiću tako uz neplaćane radove iznosi oko 400 tisuća kuna, s tim da mu je vratila 70 tisuća kuna preko materijala za njegovu tvrtku i preko nekih usluga koje je njezin muž radio Kojiću, a za kojeg Kojić tvrdi da je znao za suprugine sumnjive radnje te da mu je on i on sam nudio ''povoljne kamate na štednju''. 

'Provode se istražnje radnje nadležnih institucija''

Nakon svih optužbi koje su iznijete na račun Valentine Moravec i nakon što su nam oštećeni dali na uvid dokumente i lažne ugovore koje je Moravec sklapala s njima odlučili smo tvrdnje najprije provjeriti u PBZ banci gdje nam je potvrđeno kako je Valentina bila njihova zaposlenica, ali je dobila otkaz. Iz Ureda za odnose s javnošću PBZ banke iz Zagreba potvrđeno nam je pak kako se vezano za slučaj Valentine Moravec provode istražne radnje nadležnih institucija MUP-a i DORH-a.

Posjetili smo i Valentinu Moravec u Krkancu koja nas je vrlo ljubazno primila, ali se službeno nije htjela očitovati ni o čemu iako smo joj napomenuli da ćemo članak objaviti. U neslužbenom je razgovoru pak odbacila sve Kojićeve optužbe, a optužbe o lažnom predstavljanju i krivotvorenju dokumenata nije htjela komentirati.

Ipak, nakon razgovora s Valentinom, jučer ujutro primili smo poziv njezinog supruga Marka koji nam je zaprijetio tužbom ukoliko se njegovo ime spomene u članku tvrdeći kako on nema veze ni sa čim. Također, našoj je novinarki dao ''dobronamjeran savjet'' da ne objavljuje ovu priču jer je to - ''rupa bez dna''.

Pošto smo u posjedu dokumenta na kojem stoji Markovo ime i potpis, a u kojem piše da se obavezuje vraćati dug Zoranu Kojiću, a uzimajući u obzir i izjave koje smo dobili od drugih svjedoka, ipak smo odlučili objaviti Kojićeve optužbe da je Marko znao da njegova supruga duguje određenu svotu novaca.

U županijskom državnom odvjetništvu potvrđeno nam je kako je 25. kolovoza 2017. godine podignuta optužnica protiv Valentine Moravec zbog kaznenog dijela pronevjere novca, a 10. listopada ta je optužnica potvrđena na sudu. Kako su nam rekli, radi se o iznosu od 680 tisuća kuna.

Komentari