otvoren natječaj

Varaždin prvi u Hrvatskoj dobiva pet novih zanimljivih rotora - evo o čemu se radi

Objavljeno: 20.06.2024. 11:11

Zadnja izmjena: 20.06.2024. 12:32

Foto: Ilustracija (Grad Varaždin)

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predsjednica Društva arhitekata Varaždina Janja Ivanec i koautorica Elaborata natječaja Maja Kireta predstavili su danas javni likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnog rješenja za uređenje pet rotora u Varaždinu.

Kako je tom prilikom bilo rečeno, radi se o novitetu koji Varaždin provodi prvi u Hrvatskoj, a odnosi se na uređenje rotora na način da se urede s karakterističnim i prepoznatljivim simbolima Varaždina. Vrijednost ovog natječaja je preko 100 tisuća eura, a na njega se mogu javiti svi, zbog čega, ističe Marković, on poprima i međunarodni karakter.

- Kada vidiš slične stvari po svijetu, kakva umjetnost može biti na rotorima i kako se grad i na taj način prezentira, onda je lako doći do takve ideje. Imamo puno rotora na ulazima u grad, to je prvi kontakt s gradom kada netko dolazi izvana. Zato smo uzeli smo rotor u Gojancu koji se trenutno gradi, zatim planirani rotor u Hrašćici, rotor kod Vojarne u Optujskoj, u POS-ovom naselju te rotor kod benzinske pumpe u Ulici Zrinskih i Frankopana - rekao je Marković.

Natječaj je otvoren danas, traje sve do rujna, a na njega će se, osim stručnih sudionika u arhitekturi i urbanizmu, kako su istaknuli, moći prijaviti i sami umjetnici poput kipara ili dizajnera koji su imali prilike izlagati u javnom prostoru. Nakon natječaja slijedi izložba rješenja kada će se odabrati ona najpogodnija te se početak realizacije ovog projekta očekuje iduće godine.

Komentari