dogradnja bolnice

Varaždinski helidrom bit će ojačan za primanje ne samo medicinskih helikoptera

Nakon što je najavljen ovaj projekt, varaždinski župan, rekao je ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, sazvao je projektni tim koji je doprojektirao zgradu Centralnog operacijskog bloka s helidromom na krovu...
Objavljeno: 19.11.2023. 09:09

Zadnja izmjena: 19.11.2023. 09:50

Foto: Ilustracija

Ministar zdravstva Vili Beroš u realizaciji je projekta uspostave helikopterske hitne medicinske službe, a Varaždin je jedan od gradova koji je uključen u projekt te će tako ući među mali broj gradova u Hrvatskoj s helidromom. 

Beroš je istaknuo kako je riječ o kompleksom projektu vrijednom više od 62 milijuna eura. No, kako je dodao, to je nužno za građane i pacijente, a sami helikopteri projektirani su posebno za Hitnu medicinsku službu. Nakon što je najavljen ovaj projekt, varaždinski župan, rekao je ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, sazvao je projektni tim koji je doprojektirao zgradu Centralnog operacijskog bloka s helidromom na krovu.

- Važno je napomenuti kako na krov mogu sletjeti medicinski helikopteri od 2500 tona, ali i oni veći, policijski i slično, u nekim nepredvidivim situacijama, do 6 ili 7 tona. Možemo udovoljiti svim situacijama, a za helikoptersku službu užasno je važno da dopreme pacijenta s jedne do druge točke unutar 'zlatnog sata' kako bi mu se pružila pravovremena skrb – zaključio je.

Podsjetimo, ravnatelj Poljak istaknuo je kako radovi na izgradnji Centralnog operacijskog bloka u varaždinskoj bolnici idu prema planu, a ovaj mjesec kreće nabava ugradbene opreme koja će se instalirati u travnju iduće godine. Završetak cijele zgrade, navodi Poljak, predviđen je do studenog 2025. godine. Sukladno smjernicama, rekao je, projekt mora kompletno biti završen do lipnja 2026. godine.

Komentari